ÇOCUK SAĞLIĞI

Pediatrik Onkoloji ve Hematoloji Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Pediatrik onkoloji ve hematoloji çocuk sağlığı ile ilgilenen bir alandır. Çocuklarda, gençlerde ve genç erişkinlerde kan bozukluklarını ve kanserleri teşhis etmek ve tedavi etmek için özel eğitim ve deneyime sahip doktorlar bu kapsamda değerlendirilir. Pediatrik onkoloji ve hematoloji lösemi gibi kanser hastası kişilerin yakından tedavisi için uğraş verir.

Pediatrik Onkologlar Ve Hematologların Çalışma Alanları Nelerdir?

Pediatrik onkologlar ve hematologların ilgilendiği çalışma alanları şu şekildedir:

  • Lösemiler, lenfomalar, beyin tümörleri, kemik tümörleri ve katı tümörler dahil kanserler
  • Beyaz küre, kırmızı küre ve trombosit bozuklukları dahil olmak üzere kan hücresi hastalıkları
  • Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları

Pediatrik Onkologlar ve Hematologlar Nerede Görev Yapar?

Pediatrik onkologlar ve hematologlar farklı tıbbi merkezlerde görev yapabilirler. Pediatrik onkologlar ve hematologların görev alanları şunlardır:

  • Çocuk hastaneleri
  • Üniversite tıp merkezleri
  • Büyük toplum hastaneleri dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışırlar.

Pediatrik onkoloji ve hematoloji uzmanları tüm kanserleri ve kan hastalıklarını tedavi eder.

Pediatrik Onkologlar ve Hematologlar Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Pediatrik onkologlar ve hematologların görev kapsamına giren 7 türde hastalık ve operasyon bulunur. Pediatrik onkologlar ve hematologların tedavi edebileceği hastalıklar şunlardır:

  • Kemik iliği ve kök hücre nakli
  • Kemik iliği yetmezliği ve miyelodisplastik sendrom
  • Beyin ve omurilik tümörleri
  • Hemofili ve kanama bozuklukları
  • Orak hücre
  • Genç erişkin lösemi ve lenfoma
  • Genç erişkin kemik iliği nakli

Çocuklarda Kanser Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda kanser çeşitli komplikasyonlarla ortaya çıkar. Çocuklarda gözlenen kanser belirtileri şöyledir:

  • Hafif çarpmalar sonucunda dahi kol ve bacak bölgelerinde morarma oluşumu, cilt hassasiyeti
  • Mide bulantısı hissi yaşamadan sık sık kusma hali
  • Sürekli bir bitkinlik ve yorgun hissetme şekli
  • Baş ağrısı
  • Kilo kaybı
  • Öksürük nöbetleri gibi bulguların sık yaşanması halinde uzman bir hekime başvurmak gerekir.

Kanser Nasıl Teşhis Edilir?

Pediatrik onkologlar ve hematologlar kanser teşhisinde farklı yöntemler kullanır. Onkolog ve hematologlar tarafından yapılan kanser teşhis yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

Tam Kan Sayımı (CBC)

Kol veya eldeki bir damardan kan almak için küçük bir iğne kullanılır. Bu kan testi, kandaki farklı kan hücrelerinin boyutunu, sayısını ve olgunluğunu ölçer. Anormal hücreler kanser belirtisi olabilir. Hücrelerin normal sayısı, boyutu ve olgunluğundaki değişiklikler de kanser belirtisi olabilir.

Kemik İliği Aspirasyonu

Bu prosedür, az miktarda kemik iliği sıvısı (aspirasyon) veya katı kemik iliği dokusunun (çekirdek biyopsisi olarak adlandırılır) alınmasını içerir. Bu genellikle kalça kemiklerinin arkasından yapılır. Çıkarılan numuneler, kan hücrelerinin veya anormal hücrelerin sayısı, boyutu ve olgunluğu açısından pediyatrik onkoloji ve hematoloji uzmanı tarafından incelenir.

Spinal Musluk

Bu prosedür, omurga ve beyin çevresindeki sıvıyı basınç veya enfeksiyon açısından test etmek ve herhangi bir anormal hücre bulmak için yapılır.  Alt sırt kemikleri arasına, spinal kanala ince bir iğne konur. Biraz beyin omurilik sıvısı alınarak enfeksiyon veya başka bir sorun olup olmadığını görmek için teste gönderilebilir.

Lenfanjiogram (LAG)

Bu, kanser hücrelerini veya lenf damarlarındaki ve yapılarındaki (lenf düğümleri gibi) anormallikleri aramak için kullanılan bir görüntüleme çalışmasıdır. Lenf damarına bir boya enjekte edilir. Sonrasında boyanın lenfatik sistemden nasıl aktığını göstermek için taramalar yapılır.

Ultrason (sonografi)

Kan damarlarının, dokuların ve organların görüntülerini almak için ses dalgaları ve bir bilgisayar kullanan bir görüntüleme testidir. Küçük bir değnek, kontrol edilecek vücut parçası üzerinde cilt üzerinde hareket ettirilir.

Tümör Biyopsisi

Biyopsi için tümörden küçük bir doku parçası alınır ve laboratuvarda test edilir. Bu iğne ile veya ameliyat sırasında yapılabilir. Dokunun en kesin muayenesini ve testini yaptıkları için biyopsilere sıklıkla teşhis için ihtiyaç duyulur.

Kemik taramaları

Bir damar yoluyla kana radyoaktif bir boya verilir ve kemik tarafından emilir. Taramalar daha sonra boyanın nerede toplandığını gösterir. Bu sıcak noktalar, tümörler veya diğer kemik anormallikleri olabilir.

Röntgen

Film üzerinde doku, kemik ve organların görüntülerini oluşturmak için radyasyon ışınları kullanır. Bir tümör aramak için vücudun herhangi bir yerinden röntgen çekilebilir.

CT Tarama

Vücut içinin ayrıntılı şekilde görüntülenmesi için X-ışınları ve bir bilgisayar yardımıyla yapılan görüntüleme testidir. İşlem sonucunda kemik, kas, yağ ve organların ayrıntıları incelenebilir. Kişi, bu testi yapmak için halka şeklindeki bir tarayıcıdan geçen ince bir masanın üzerine uzanır.

PET-CT

Testten önce kana radyoaktif bir şeker konur. Aktif hücre alanlarında toplanır. Ardından CT taraması doku ve organların ayrıntılı resimlerini çekerken PET taraması anormal hücre aktivitesini gösterir. Bu testler birleştirilerek daha eksiksiz bir görüntü sağlanır.

MR

Bir MRI, vücutta bulunan organların ve yapıların ayrıntılı görüntülerini alabilmek için için büyük boyuttaki mıknatısları, radyo frekansları ve bilgisayarı kullanır. Bu test X-ışınlarını kullanmaz. Ancak kişinin üzerinde yattığı masa, uzun, ince, tüp benzeri bir tarayıcıdan geçirilir.

Kan Testleri

Bir kişinin; elektrolitlerine, karaciğer fonksiyonuna, böbrek fonksiyonuna, enfeksiyon varlığına, tümör belirteçlerine veya genetik testlere bakmak için kullanılır. Kalıtsal kanser riski taşıyan veya bu riski taşıdığına inanılan ailelere genetik danışmanlık önerilebilir.

Kemoterapi

Kemoterapi ve diğer infüzyon tedavilerini sunabilmemiz için tesiste bir yerinde infüzyon merkezi ve uzman pediatrik eczacı bulunmaktadır.

Hücre Ve Hemofili Programları

Orak hücre hastalığı, talasemi ve hemofili gibi kan rahatsızlıkları olan hastalar, bu rahatsızlıkları olan çocukların bakımında geniş deneyime sahip doktorlardan hemşirelere ve sosyal hizmet uzmanlarına kadar çok özel bir ekip tarafından bakılır.

Tüm bu tetkikler hastalık bulgularına göre pediyatrik onkoloji ve hematoloji bölümünde yapılarak gerekli teşhisler konur.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu