ÇOCUK HASTALIKLARI

Labial Yapışıklık Nedir? Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Labial yapışıklık problemi kız çocuklarında görülen bir rahatsızlıktır. Bebeğin genital bölgesinin bakımı iyi yapılmadığında ortaya çıkabileceği gibi hormonlara bağlı sebeplerden dolayı da görülebilir. Tam olarak neden gerçekleştiği hala bilinmemektedir. Labial yapışıklık tedavisi cerrahi yöntemleri içerir ancak bölge kendiliğinden de ayrılabilir.

 

Labial Yapışıklık Nedir?

Labial yapışıklık açıklaması vajinal dudakların kendisini kapatmasıdır. 6. Aydan itibaren görülebilir ve kendini tekrarlayabilir. Bu durum ile karşılaşıldığında çocuk hastalıkları bölümü ile görüşmek gerekmektedir. Yapışıklık nadirde olsa ergenlik dönemine kadar devam edebilmektedir.

Labial Yapışıklık Belirtileri Nedir?

Labial yapışıklığın belirtileri kız çocuklarında doğumu takip eden 6. Aydan itibaren ortaya çıkabilmektedir. Bölge temizlik amacı ile kendisini kapatabilmektedir. Farklı nedenlerden dolayı bölge kendisini kapatabilir ve daha sonra kendiliğinden açılabilir. Labial yapışıklığın belirtileri genital dudakların kapanmış durumda olmasıdır. İdrar çıkışının gerçekleştiği alanın üzerinde ince bir doku görülebilir.

Labial Yapışıklık Neden Olur?

Labial yapışıklık nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanların bu konu ile ilgili bazı düşünceleri bulunmaktadır. Labial yapışıklığın nedenleri şunlardır:

  • Hormonlara bağlı nedenler
  • Östrojen hormonunun gerektiği seviyede olmaması
  • Temizliğin sürtünerek yapılması
  • Kimyasal madde içeren ögeler ile temizlik yapılması (ıslak mendil, şampuan, genital bölge temizleyicilerinin kullanılması ve diğer kişisel temizlik malzemeleri)
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Mantar oluşumu
  • Genital bölge temizliğinin kötü yapılması (Bezin geç değiştirilmesi, alt bölgenin sık sık kontrol edilmemesi, idrardan sonra temizliğin tam yapılmaması gibi)

Labial Yapışıklık Nasıl Anlaşılır?

Labial yapışıklığın anlaşılması son derece basittir. Vulva ve vajina bölgesi kendini korumak için belirli aralıklar ile kapanabilir. Kapanan alan, bölgenin tamamı olabileceği gibi sadece bir kısmı da olabilir. Bu durum kız çocuklarında sık sık görülebildiği gibi bölgenin tam kapanması ise nadirdir. Ancak çocuğun stres seviyesinin yükseltilmemesi bu süreçte önem taşıyan unsurlardan biridir. Labial yapışıklık olduğu anlaşıldıktan sonra çocuk hastalıkları uzmanı ile görüşülmesi ve tedavinin başlatılması gerekir. Bölge kendiliğinden açılabileceği gibi cerrahi müdahaleye de gerek duyulabilir.

Labial Yapışıklık Tanısı Nasıl Koyulur?

Labial yapışıklık tanısı uzman kişiler tarafından ön muayenenin ardından koyulmaktadır. Tanı belirlendikten sonra tedavi aşamasına geçiş yapılmalıdır. Cerrahi yöntem ile ayırma ya da cerrahi müdahale olmadan ayırma olmak üzere iki farklı metot bulunur. Durumun ciddiyetine ve koşullara bağlı olarak iki yöntemden biri tercih edilerek uygulanır. Labial yapışıklık tedavisinin ardından bölgenin doktorların önerdiği şekilde temizlenmesi ve bakımının yapılması gerekir. Genellikle 3 ila 4 haftalık süreçte iyileşme görülür. İyileşme olsa da kız çocukları 6. Yaşına gelene kadar Labial yapışıklık probleminin tekrarlama ihtimali bulunmaktadır. Labial yapışıklık tedavisindeki önerilere dikkat etmek bu neden ile oldukça önemlidir.

Labial Yapışıklık Kaç Yaşına Kadar Görülür?

Labial yapışıklığın görüldüğü yaş aralığı doğumdan bir yaşına kadar olan süreçtir. Ancak bazı durumlarda 13. Aydan sonra da ortaya çıkabilir. 6. Aya kadar görülebilen Labial yapışıklığın tedavisi çocuğun yaşına göre değişebilir. En uygun tedavi yöntemine uzman çocuk doktoru tarafından karar verilecektir. Labial yapışıklık yeni doğan kız çocuklarının yüzde 30’unda görülebilir. Ebeveynlerin endişe etmemesi ve çocuğu strese sokmamaları gerekmektedir. Tedavinin ardından tekrar görülme ihtimali olduğu için doktor tavsiyelerine uyulması önem taşımaktadır.

Labial Yapışıklık Kimlerde Görülür?

Labial yapışıklık sorunu olanlar yeni doğan kız bebeklerdir. Erkek bebeklerde inmemiş testis, eriyen testis ve karın içinde kalan testis gibi problemler yaşanır. Kız bebeklerde ise Labial yapışıkık adı verilen vajinal yapışıklık görülür. Bu durum her bebekte yaşanacak diye bir kaidesi olan rahatsızlık değildir. Her on bebekten birinde inmemiş testis ve yine her on bebekten birinde ise Labial yapışıklık görülebilir. Tedavi yöntemleri geliştirilmiştir ve bebeklerin sağlığı için en uygun tedavi yöntemleri profesyonel ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Labial yapışıklık yeni doğan kız çocuklarında görülür.

 

Labial Yapışıklık Tedavi Yöntemleri Nedir?

Labial yapışıklığın tedavi yöntemleri cerrahi müdahale ile sonuç verir. Ancak cerrahi müdahale uygulanmadan önce bölgenin temizlenmesi ve ön muayeneden geçirilmesi gerekmektedir. Ön muayene ile bölgede enfeksiyon ya da bakteri oluşumu olup olmadığı incelenmektedir. Eğer enfeksiyon oluşumu var ise ya da bölge tahriş olmuşsa önce bu durumların iyileştirilmesi gerekir. Bu durumda da bölgeye uygulanan ilk tedavi bölgenin farklı problemlerden temizlenmesi ve iyileştirilmesi olacaktır. İkinci aşama ise cerrahi yöntem olarak bilinir. Ameliyat olmadan ve kesik atılmadan yapılabilecek durumda ise dudaklar kesik atılmadan ayrılır. Ancak ameliyatın zorunlu olduğu ve kesik atılması gereken durumlar da olabilir. Böyle durumlarda uzman cerrahlar tarafından release adı verilen uygulama yapılır. Release, cerrahi yöntem ile bölgenin birbirinden ayrılması için kullanılan bir terimdir.

Labial Yapışıklık Tedavisi Hangi Bölümde Yapılır?

Labial yapışıklık tedavi birimi çocuk hastalıkları bölümüdür. Labial yapışıklık kız çocuklarında görülen bir rahatsızlıktır ve bu neden ile çocuk hastalıkları bölümünün tedavi etmesi gerekir. Yapışıklığın durumuna ve uzman doktorun görüşüne bağlı olarak farklı birimleri ile tedavi için iletişime geçilebilir. Bu duruma doktor karar verecektir. Labial yapışıklık tedavisi için doktorun görüşlerinin alınması ve evde farklı yöntemler ile tedavi denenmemesi gerekir. Doğru tedaviye uzman doktor tarafından karar verilerek ebeveynlere ya da çocuğun gözetiminde olduğu yetişkine bilgilendirme yapılacaktır. Labial yapışıklık sık karşılaşılan bir durumdur ve tedavi yöntemleri geliştirilmeye devam edilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu