
Kızamıkçık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Kızamıkçık hastalığının oluşumu derinin üzerindeki izler ve kaşıntı ile kendini gösterir. Bu belirtileri takip eden döküntülerin de oluşması kızamıkçık belirtisi olarak kabul edilmektedir. Kızamıkçık bir enfeksiyon olup çocukluk çağlarında ortaya çıkar. Geçici bir hastalık olmasına rağmen tedavi sürecinde aksamalar yaşanır ise kalıcı sonuçları olabilir. Kızamıkçık hastalığı tedavisi son derece önemlidir ve aşısının ertelenmemesi gerekir.
İçindekiler
- Kızamıkçık Nedir?
- Kızamıkçık Nasıl Anlaşılır?
- Kızamıkçık Neden Olur?
- Kızamıkçık Belirtileri Nedir?
- Kızamıkçık Nasıl Tedavi Edilir?
- Kızamıkçık Hastalığının Aşısı Var Mı?
- Kızamıkçık Hastalığının Aşısı Kaç Yaşında Olunur?
- Kızamıkçık Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?
- Kızamıkçık Yetişkinlerde Görülür Mü?
- Kızamıkçık Bulaşıcı Bir Hastalık Mı?
- Kızamıkçık Nasıl Bulaşır?
- Kızamıkçığın Önemli Yan Etkileri Nedir?
- Kızamıkçık Hastalığı Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?
- Kızamıkçık Belirtileri Nedir?
- Kızamıkçık Neden Olur?
- Kızamıkçık Nasıl Anlaşılır?
Kızamıkçık Nedir?
Viral enfeksiyon hastalıkları arasında yer alan kızamıkçık, çok sık yaşanmaktadır. Çocukluk döneminde görülmesine rağmen ileriki yaşlarda da karşılaşılabilir. Enfeksiyona bağlı bir hastalık olduğu için hem bulaşıcıdır hem de hızlıca tedavi edilmesi gerekir. Deride kaşıntı, döküntü ve kızarıklık gibi belirtileri bulunur. Şikayetler kendiliğinden de geçebilir ancak aşısı ihmal edilmemelidir.
Kızamıkçık Nasıl Anlaşılır?
Kızamıkçığın anlaşılması uzman olmayan kişiler tarafından zor olabilir. Kızamıkçık hastalığının belirtileri farklı rahatsızlıklar ile karıştırılabilir. Belirtileri arasında yer alan yüksek ateş, kızarıklık, kaşıntı ve döküntüler farklı hastalıklarda da görülebilir. Bulaşıcı olduğu için hastanın yakınında olan kişilerin dikkat etmesi gerekir. Kızamıkçık hastalığını farklı hastalıklar ile karıştırmamak için hastane ortamında tedavi olunması önemlidir.
Kızamıkçık Neden Olur?
Kızamıkçığın nedenleri arasında en önemli etken rubella adlı virüstür. Rubella virüsü bulaşıcı bir hastalıktır ve hızlı bir şekilde yayılabilir. Bunun önüne geçmek için mutlaka çocukluk yaşlarındayken muayenesinin olunması ve aşı yaptırılması gerekir. Kızamıkçık özellikle okul çağındaki çocuklarda sınıf arkadaşlarından bulaşabilir. Hava yolu ile bulaşan kızamıkçık öksürme ve hapşırma gibi anlarda yayılım gösterir. Temas halinde de bulaşma riski bulunur.
Kızamıkçık Belirtileri Nedir?
Kızamıkçık hastalığının belirtileri farklı hastalıklar ile benzerlik gösterebilir. Kızamıkçık hastalığının belirtileri şunlardır:
- Yüksek ateş (38.9 ve üzeri)
- Vücutta kaşıntı
- Döküntü oluşumu (genellikle pembe renkli)
- Burun tıkanıklığı
- Baş ağrısı
- Gözlerin kızarması
- Lenf düğümlerinde büyüme
- Eklem ağrısı
Sık karşılaşılan belirtiler arasında yer alır.
Kızamıkçık Nasıl Tedavi Edilir?
Kızamıkçık tedavisi basit bir süreci içerse de tedavinin hızlı bir biçimde uygulanması gerekir. Kızamıkçık kendiliğinden geçen bir hastalık olsa da bazı durumlarda riskli olabilmektedir. Bu neden ile de uzman bir doktor eşliğinde kızamıkçık tedavisi başlatılmalıdır. Kızamıkçık hastalığının tedavi edilmesinde bol su tüketiminin de yeri önemlidir. Ayrıca enfeksiyonu kapan kişinin dinlenmesi ve stresten uzak tutulması da gerekir.
Kızamıkçık Hastalığının Aşısı Var Mı?
Kızamıkçık aşısı olan bir hastalıktır. Enfeksiyon hastalığıdır ve çok uzun zamandır aşı ile tedavi edilen virüsler arasında yer alır. Kızamıkçık aşısının belirli yaş aralıklarında yapılması gerekir. Eğer çocukluk döneminde ya da yetişkinliğinde kızamıkçık aşısı olmamış bir kadın, gebe kalır ise bazı riskler ortaya çıkabilir. Gebeyken kızamıkçık virüsü kapanların çocuklarında kalıcı hasar meydana gelebilir.
Kızamıkçık Hastalığının Aşısı Kaç Yaşında Olunur?
Kızamıkçık hastalığının aşı yaşı çocukluk dönemidir. Genellikle çocuk 8 yaşındayken okul ortamında aşısı yapılır. Ardından yapılan aşılardan biri de karma aşıdır. Karma aşı kızamıkçık üzerinde etkili olduğu gibi kabakulak ve kızamık tedavisi için de kullanılır. Doğumdan 1 yıl sonra da kızamıkçık aşısının yapılması istenir.
Kızamıkçık Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?
Kızamıkçığın ortaya çıktığı yaş için herhangi bir sınırlama bulunmaz. Genellikle çocukluk ve bebeklik dönemlerinde görülse de farklı yaş gruplarında da ortaya çıkabilir. Kızamıkçığın yaş ile ilgili bir kısıtlaması olmadığı için de herkesin aşı olması gerekir. Eğer bir kişi kızamıkçık virüsü kapan biri ile temasa geçer ise 72 saat içerisinde aşı olması istenir.
Kızamıkçık Yetişkinlerde Görülür Mü?
Yetişkinlikte kızamıkçık görülebilir. Kızamıkçık hastalığına yakalanmamak için bebeklik ve çocukluk dönemlerinde aşı olmak gerekir. Bebekliğin on ikinci ayından sonra kızamıkçık; 8 yaşlarındayken ise karma aşı yapılmalıdır. Eğer çocukluk döneminde aşı yapılmamış ise yetişkinlikte de yapılabilir. Yetişkinlerde kızamık, kabakulak ve kızamıkçık gibi hastalıklara yakalanabilir.
Kızamıkçık Bulaşıcı Bir Hastalık Mı?
Kızamıkçık bulaşıcı bir virüstür. Enfeksiyon hastalığı olarak bilinen kızamıkçık hava yolu ile bulaşan rahatsızlıklar arasında yer alır. Etken virüs hapşırma, öksürük ya da nefes yolu ile de geçebilir. Bunun önüne geçebilmek için kızamıkçık hastalığına yakalanan kişiler ile mesafe koyulmalı ve eğer temas olur ise aşı yaptırılmalıdır.
Kızamıkçık Nasıl Bulaşır?
Kızamıkçığın bulaşması son derece kolaydır. Eğer bir kişi kızamıkçık enfeksiyonu kapmış ise ve temas ettiği kişiler aşı olmamış ise virüs kapabilirler. Hasta olan biri ile temas olduğu takdirde yetmiş iki saat içerisinde kızamıkçık ya da karma aşı olunması gerekir. Kızamıkçık hava yolu ile bulaşır.
Kızamıkçığın Önemli Yan Etkileri Nedir?
Kızamıkçığın yan etkileri arasında kalıcı hasarlar yer alabiliyor. Özellikle hamile bir kadın kızamıkçık olur ise bebeğinde kalıcı hastalıklar meydana gelebilir. Yüksek ateşin etkili olması nedeni ile de kalıcı sorunlara zemin hazırlayan bir enfeksiyondur. Kızamıkçığın önemli yan etkileri şunlardır:
- Çocukların yavaş büyümesi
- Zihinsel gelişimin yavaşlaması
- Katarakt oluşumu
- Organların kusurlu çalışması
- Duyma kaybı ya da kalıcı sağırlık
Kızamıkçık Hastalığı Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?
Kızamıkçık hastalığında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Virüs kapan kişinin yakın çevresine haber vermesi gerekir.
- Hamile biri ile temasta bulunulmuş ise mutlaka bilgilendirilmelidir.
- Farklı bir hastalığı bulunan ve bağışıklığı düşük olan kişilerden uzak durulmalıdır.
- Aşı olunmalıdır.
- Evde istirahat edilmelidir.
- Stresten uzak durulmalıdır.
- İlgili ilaçlar kullanılmalıdır.
- Doktorun tavsiyesine uyulmalıdır.
Kızamıkçık hastalığında çevrenin bilgilendirilmesi son derece önemlidir.