
İnmemiş Testis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri
İnmemiş testis problemi birçok bebekte görülebilen bir rahatsızlıktır. Sık sık yaşanmakta olup tedavisi için çocuk hastalıkları bölümü ile iletişime geçmek gerekir. İnmemiş testis tedavisi tam teşekküllü hastanelerde ve uzman doktorlar eşliğinde yapılmalıdır. Ön muayene yapılması ve ardından tanı koyulması gerekir. İnmemiş testisin alt problemleri de olabilir. Bunlar arasında atrofi, ektopik testis, rekraktif testis, kanal içindeki testis ve karın içindeki testis yer alır.
İçindekiler
İnmemiş Testis Nedir?
İnmemiş testis açıklaması farklı nedenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. İnmemiş testis, anne karnındaki bir bebeğin testislerinin olması gerektiği alana inmediğinde kullanılan bir terimdir. Anne karnındaki çocukların yumurtalıkları 26. Hafta itibari ile oluşumunu tamamlayarak vücutta olması gerektiği alana yerleşmeye başlamaktadır. 26. Hafta itibari ile başlayan bu süreç doğum anına kadar kendini devam ettirmektedir. Doğumdan sonra yapılan muayenelerde inmemiş testis rahatsızlığı ile karşılaşılabilir. Bu durum sık sık yaşanan bir problemdir ve her 10 çocuktan birinde görülebilir. Cinsiyeti erkek olan bebeklerde görülmektedir.
Testis Neden İnmez?
Testisin inmeme nedeni farklı etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İnmemiş testisin ortaya çıkışını etkileyen ana unsur doğum esnasında belli olur. Anne karnındayken testis oluşumunun tamamlanması gerekir. Ancak bebeğin anne karnında geçirdiği süreç içerisinde testis oluşmayabilir. Bu durumda ise inmemiş testis gibi negatif durumlar ile karşılaşılır. Ayrıca böbrek rahatsızlıkları da testisin inmemesine neden olabilir.
Testis Ne Zaman İner?
Testisin inme zamanı anne karnındaki 32. Hafta itibari ile başlar ve 36. Haftada testisler inişini tamamlar. Bu süreçte testisler skrotum adı verilen torbaya inmektedir. Ancak anne karnında bu inişi tamamlamayan bebekler, doğumdan sonra tamamlayabilir. Kendiliğinden testis inmesi gerçekleşmez ise cerrahi yöntem ile müdahale edilmesi gerekebilir.
İnmiş Testis Nasıl Anlaşılır?
İnmiş testisi anlamak için el ile kontrol etmek gerekir. Çocuk hastalıkları bölümünde uzman olan kişilerin bu kontrolü yapması gerekir. İnmiş testisin anlaşılmasında kasık ağrılarının son bulması gibi fiziksel belirtiler de yer alabilir. İnmiş testisi anlamak için mutlaka çocuğun muayene edilmesi gerekir. Testis inmediği takdirde skrotum adı verilen torba, gelişim sürecini tamamlayamayacağı için muayenede daha küçük görülür. Ancak muayene esnasında skrotum, normal boyutlarında görülüyor ise bu testisin indiği anlamına gelir.
İnmemiş Testis Belirtileri Nedir?
İnmemiş testisin belirtileri anne karnındayken tam olarak anlaşılmaz. Bu neden ile de doğumun beklenmesi gerekir. Doğumun ardından bebekte görülen kasık ağrıları ve şişkinlik gibi semptomlar inmemiş testis belirtisi olabilir. Bu ağrılar çok nadirdir ve herkeste görülmez. Testisin inmediği muayene esnasında doktorlar tarafından da rahatlıkla anlaşılabilir.
İnmemiş Testis Tedavisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?
İnmemiş testisi tedavi eden birim çocuk hastalıkları bölümüdür. Ayrıca çocuk hastalıkları bölümünün yanı sıra çocuk ürolojisi bölümüne de tedavi olunabilir. Genellikle bu iki bölüm tarafından inmemiş testis problemi giderilir. Cerrahi operasyonlar ise genellikle çocuk ürolojisi tarafından yapılır. Erkek çocuklarda görülen inmemiş testis probleminin son çözümü ameliyattır.
İnmemiş Testis Tanısı Nasıl Koyulur?
İnmemiş testis tanısı koymak için çocuğun profesyonel bir ortamda uzman doktorlar tarafından muayene edilmesi gerekir. Tanı koymak için öncelikle muayene edilmesi gerekir. Genellikle ultrason ile izleme ve ultrasonografi uygulamaları ile testisin yeri tespit edilebilir. Bu yöntemler ile testisin boyutlarını öğrenmek de mümkündür. Bunların yanı sıra laparoskopi yöntemi ile de testisin nerede olduğu öğrenilebilir. Testisin nerede olduğunu bulduktan sonra ise inmemiş testis tanısı uzman bir doktor tarafından koyulabilir. Muayene ve tanı koymanın ardından tedavi yöntemine karar verilir. İnmemiş testis tedavisi tanı koyulduktan sonra başlatılmalıdır.
İnmemiş Testis Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
İnmemiş testis ameliyatının yaş sınırı bulunmamaktadır. İnmemiş testis rahatsızlığında öncelikle kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Eğer bir yaşına kadar testis hala inmemiş ise cerrahi yöntem uygulanır. Çocuğun on ikinci aya girişi ile (birinci yaş) testisi indirmek için ameliyat yapılır. Cerrahi yöntemler en son tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Ancak süreç kendiliğinden iyileşmediği ve alternatif yöntemler ile yaramadığı takdirde cerrahi müdahale yapılması zorunludur. Bir yaşına kadar olan süreçte tedavi uygulanmaz ise bir yaşından sonra testislerde ciddi problemler ortaya çıkabilir. İnmemiş testis tedavisinde geç kalınmaması önemlidir.
İnmemiş Testis için Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nedir?
İnmemiş testisin tedavi yöntemleri aşamalara ve durumun ciddiyetine bağlı olarak farklılık gösterir. Çocuk bir yaşına gelmeden önce testisin kendiliğinden inmesi gerekir. Eğer çocuk bir yaşına gelmesine rağmen testis hala inmemiş ise bu durumda cerrahi yöntemlere geçiş yapılabilir. Cerrahi operasyon bir günlük bir süreçtir.
Testisin Yokluğu Ne Demek?
Testis yokluğu çocuk anne karnındayken herhangi bir biçimde testisinin oluşmadığı anlamına gelir. Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilecek olan testis yokluğunun profesyonel ortamda muayene ve tedavi ile iyileştirilmesi gerekir. Testis yokluğuna böbrek yokluğu gibi farklı rahatsızlıklar neden olabilir.
Testis Erimesi (Atrofi) Ne Demek?
Testis erimesi anne karnında testis oluşumu tamamlanmasına rağmen daha sonra testisin kaybolmasına verilen isimdir. Testis farklı nedenlerden dolayı kaybolabilir ya da eriyebilir. Travma ve damar tıkanıklıkları gibi nedenler testis erimesinin sebepleri arasında yer almaktadır. Testis erimesi görülüyor ise ameliyat yapılması gerekebilir. İnmemiş testis tedavisi arasında atrofi gibi problemler de yer alır.