ÇOCUK HASTALIKLARI

Hidrosel ve Kordon Kisti Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Hidrosel ve kordon kistinin oluşumu özellikle çocuklarda görülmektedir. Doğum esnasında zar açıklığının meydana gelmesi ve ilerleyen süreçte kapanmaması nedeni ile Hidrosel ve kordon kisti oluşur. Genellikle doğumu takip eden on ikinci ay itibari ile çocuk iyileşmeye başlar. Ancak kendiliğinden geçmediği takdirde cerrahi yöntemler tercih edilebilir. Kord hidroseli ismi ile de bilinen Hidrosel ve kordon kisti, su toplayan kistler için kullanılan bir terimdir. Hastaların yüzde 90’ı ilk on iki ay içerisinde iyileşme gösterir. Yetişkinlerde de ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

Hidrosel Nedir?

Hidrosel su fıtığı olarak da bilinen bir hastalıktır ve özellikle çocuklar üzerinde etkilidir. Hidrosel, erkekler üzerinde etkili olan hastalıklardan biridir. Testis ve testis çevresinde sıvı birikmesi sonucu Hidrosel oluşumu gözlenir. Testis ve testis çevresinde su birikmesi sonucunda şişmeler meydana gelir. Kalıcı ve geri dönüşü olmayan bir sonuca ulaşmamak adına hızlıca tedavi olunması gerekir. Hidrosel nedeni ile testis ve zarlar arasında 200 ml’den daha fazla su birikimi görülebilir. Normalde testislerde biriken su miktarının üst limiti 1 ml’dir. Hacmi büyük bir ölçüde etkileyerek kişinin yaşamsal aktivitelerini zor bir hale getirebilir.

Hidrosel Türleri Nedir?

Hidrosel tipleri farklı oluşumlara ve belirtilere bağlı olarak kategorize edilir. Hidrosel tipleri şunlardır:

  • Doğum esnasında oluşan Hidrosel (konjenital)
  • İlişkili Hidrosel (komünikan)
  • İlişkisiz Hidrosel (komünikan olmayan Hidrosel)
  • Erişkin Hidrosel

Hidrosel Kimlerde Görülür?

Hidrosel olan kişiler genellikle erkeklerdir. Hidrosel olan kişilerin yaş grupları ise Hidrosel tipine göre belirlenir. Örneğin konjenital, komünikan ya da komünikan olmayan Hidrosel bulunan kişiler genellikle erkek çocuklarıdır. Erişkin Hidrosel ise özellikle 40 yaşının üzerindeki erkeklerde ortaya çıkar. Hidrosel yaşanma ve hastalığa yakalanma oranı kırk yaş erkeklerden yüzde biri kadardır. Nadir görülen bir rahatsızlıktır ancak görüldüğü anda tedavi edilmesi gerekir.

Kordon Kisti Nedir?

Kordon kisti Hidrosel tiplerinden biridir. Hidroselin oluşmasına neden olan etkenlere ve bölgelere bağlı olarak hastalığın adı değişebilir. Kordon kisti, kasık kanalında ve kasık kanalına eşlik eden bölgelerde görülür. Sıvı toplayan kistlere kordon kisti, kordon hidoseli, kord hidroseli ve Hidrosel gibi isimler verilir.

Hidrosel ve Kordon Kisti Nedir?

Kordon kisti ve Hidrosel kasık kanalının su toplaması nedeni ile oluşan bir rahatsızlıktır. Sıklıkla erkeklerde görülse de kadınlarda da meydana gelebilir. Çocuklar üzerinde daha etkili olmasına rağmen yetişkin erkeklerde de oluşabilen bir hastalıktır. Kasık kanalında içi su dolu keseciklerin oluşması nedeni ile halk arasında su fıtığı olarak da bilinir. Hastalığın birçok adı vardır. Kord hidroseli özellikle doğum esnasında oluşur ve sonradan meydana gelme sıklığı daha azdır.

Hidrosel ve Kordon Kisti Nasıl Anlaşılır?

Hidrosel ve kordon kistinin anlaşılması genellikle şişkinliğe bağlı olarak ortaya çıkar. Hidrosel ve kordon kistinde uzman doktorlara giden en önemli şikayetlerden biri akşama doğru şişkinliğin artmasıdır. Gün içerisinde belirtileri daha az olan Hidrosel ve kordon kistinin semptomları akşamları çıkmaktadır. Anlaşılmasında geç kalınmalar ise bu neden ile olur.

Hidrosel ve Kordon Kisti Belirtileri Nedir?

Hidrosel ve kordon kistinin semptomlarının başında şişkinlik yer alır. Genellikle çocuklarda ve özellikle erkek çocuklarda görülen Hidrosel ve kordon kistinin hızlıca tedavi edilmesi gerekir. Bazı durumlarda bir – iki aylık süreçte kendiliğinden geçebilen Hidrosel ve kordon kisti tipleri ile de karşılaşılır. Ancak belirtileri olan kişilerin doğrudan bir uzman ile görüşerek tedavi olması tavsiye edilir. Hidrosel ve kordon kistinin semptomları şunlardır:

  • Kasık kanalında kitlenin fark edilmesi
  • Şişkinlik
  • Kitlenin hissedilmesi
  • Ağrı (nadir)

Hidrosel ve Kordon Kisti Oluşumunun Nedenleri Nedir?

Hidrosel ve kordon kistinin nedenleri doğuma bağlı olabileceği gibi kırk yaşından sonra da kendini gösterebilir. Bu sebep ile de hastalığın nedenleri farklılık gösterir. Hidrosel ve kordon kistine neden olan unsurlar arasında doğum anında oluşan zar açıklığı yer alır. Zar açıklığı doğum esnasında oluşur ve doğumun ardından çocukta Hidrosel ve kordon kisti oluşmaya başlar. Zar açıklığı genellikle kendiliğinden kapanmaktadır. Ancak kapanmadığı noktada kordon kisti oluşur. Çözüm ise cerrahi yöntemlere başvurmak olabilir.

Hidrosel ve Kordon Kisti Tedavisi Nedir?

Hidrosel ve kordon kistinin tedavisi genellikle kendiliğinden iyileşmektedir. Doğumu takip eden 4 ve 6. Ay arasında Hidrosel ve kordon kisti oluşumunu kendisini belli etmeye başlar. 6. Aydan 12. Aya kadar olan süreçte ise çoğunlukla Hidrosel ve kordon kisti kendiliğinden iyileşir. Ancak kendiliğinden iyileşmediği noktada ameliyat gibi cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Uygulanacak cerrahi yöntem ise kasık fıtığı tedavisi ile aynıdır.

Hidrosel ve Kordon Kisti Tedavisi Hangi Bölümde Olur?

Hidrosel ve kordon kistinin tedavisini yapan bölüm çocuk hastalıkları bölümüdür. Çocuklarda daha sık görülen bir hastalık olduğu için çocuk hastalıkları bölümü ile görüşmek gerekir. Yetişkinlerde görülüyor ise üreme bölümleri, genel cerrahi ve dahiliye gibi farklı birimler ile görüşülebilir.

Hidrosel Ne Zaman Ameliyat Edilmeli?

Hidrosel ve kordon kisti ameliyatı elzem olmayan bir yöntemdir. Ancak kendiliğinden iyileşme görülmüyor ise bu durumda Hidrosel ve kordon kisti için kasık fıtığı ameliyatı uygulanabilir. Ameliyat hemen uygulanmak zorunda değildir. Bir süre kitlenin izlenmesi ve kendiliğinden iyileşip iyileşmeyeceğinin anlaşılması gerekir. Kord hidroseli kendiliğinden iyileşmediği noktada cerrahi yöntemlerden biri olan ameliyat süreci başlatılır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu