ÇOCUK HASTALIKLARI

Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen)

Çocuklarda kurdeşen hastalığı, kızarıklık, kabarma gibi semptomlarla kendini gösteren bir deri hastalığıdır. Çocuklarda ürtiker hastalığına dair bilinmesi gereken temel noktalar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Ani başlangıçtı bir hastalıktır. Deride ani kabarma gibi belirtiler gibi semptomları bulunmaktadır.
  • Ürtiker hastalığı akut ve kronik ürtiker olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu noktada özellikle hastalığın süresi önemlidir. 6 haftadan fazla süren hastalıklar kronik olarak değerlendirilmektedir. Kronik ürtikerin çocuklarda görülme oranı %0.1 – 0.3 oranındadır.
  • Genellikle kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Ancak hayati riske varabilecek durumlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle mutlaka bir uzman doktora muayene olunması gerekmektedir.

Akut Ürtiker Nedir?

Akut ürtiker, 6 haftadan daha kısa süren ürtiker problemi için kullanılan teknik bir terimdir. Böcek ısırığı, alerjenle temas edilmesi gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Akut ürtiker durumunda tetikleyici belirlenmekte ve önlenmektedir. Bu sayede sonraki dönemde tekrar etmesi engellenmektedir.

Kronik Ürtiker Nedir?

Kronik ürtiker, uzun süreli olarak ortaya çıkan ürtiker türüdür. 6 haftadan daha uzun süren ürtiker genellikle kronik ürtiker olarak adlandırılsa da, kronik ürtiker problemi yaşayan insanların büyük bir çoğunluğunda semptomların bir yıldan uzun sürdüğü söylenebilmektedir. Kronik ürtikerlerde küçük bir kısım alerji nedeniyle meydana gelmektedir. Bununla birlikte genel olarak kesin nedeninin tespit edilemediğini söylemek mümkündür.

Çocuklarda Ürtiker Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda ürtiker belirtileri, problemin farkında olmak ve uzman bir doktora başvuru yapmak için bilgi sahibi olmanız gereken konuların başında gelmektedir. Bu kapsamda özellikle kırmızı veya ten rengi, kaşıntılı, oval veya kurt şeklinde ve yama gibi lezyonlar ile kendini göstermektedir.

Ürtiker nedeniyle ortaya çıkan kabarıklıklar, tüm vücutta görülebileceği gibi vücudun yalnızca belirli bir bölümünde de görülebilmektedir. Belirtiler 24 saat içerisinde kaybolabileceği gibi çok daha uzun sürebilmektedir. Özellikle kronik ürtiker probleminin yıllarca tekrarlayabileceğini söylemek mümkündür.

Çocuklarda Ürtiker Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda ürtiker nedenleri incelendiğinde birçok sebebe bağlı olarak ürtiker probleminin ortaya çıkabildiği görülmektedir. Çocuklarda ürtiker nedenlerine ilişkin bilinmesi gerekenler genel olarak şu şekildedir:

  • Enfeksiyon: Enfeksiyon, çocuklarda ürtiker görülmesinin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle hepatit A, B, C, influanza A, B ve enterovirüs, ürtiker probleminin oluşmasına neden olabilmektedir. Bunun yanında bakterilerin bazılarının ve parazitlerin de ürtiker problemine neden olabildiği söylenebilmektedir.
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar içerisine yer alan katkı maddeleri ürtiker problemine neden olabilmektedir. Özellikle ateş düşürücü olarak kullanılan nonsteroid anti inflamatuar ilaçlar nedeniyle kurdeşen ortaya çıkması mümkündür. Alerji problemi ilaç hemen alındıktan sonra veya 7 – 10 gün içerisinde görülebilmektedir.
  • Gıda Alerjisi: Yumurta ve süt gibi besinlere karşı oluşan alerji, ürtiker nedenlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıdalar nedeniyle meydana gelen ürtiker genellikle besin alerjisi nedeniyle ortaya çıksa da, alerji problemi olmadığı halde de gıda nedeniyle ürtiker problemi görülebilmektedir. Özellikle domates ve çilek gibi besinler ürtiker görülmesine neden olabilmektedir.
  • Böcek Isırması: Vücudun kol, bacak gibi kısımlarında böcek ısırmaları nedeniyle ürtiker görülmesi mümkündür.
  • Temas Nedeniyle Ürtiker: Kimyasal maddeler gibi alerjik maddelerin cilde temas etmesi sonucu ürtiker meydana gelebilmektedir. Bu durumda özellikle temas eden bölgelerde görülmesi nedeniyle kolaylıkla ürtiker nedeni saptanabilmektedir.

Çocuklarda ürtiker hastalığının temel sebepleri bu şekildedir. Bunun yanında stres veya hava şartları nedeniyle de ürtiker meydana gelebilmesi mümkündür. Ürtikerin nedeninin saptanabilmesi için alanında uzman bir doktora muayene olunması gerekmektedir.

Çocuklarda Ürtiker Teşhisi Nasıl Konulur?

Çocuklarda ürtiker teşhisi için öncelikle belirtiler gösterildikten sonra vakit geçmeden alanında uzman bir doktora gitmeniz gerekmektedir. Sürece dair bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Tıbbi geçmişiniz hakkında detaylı bilgilendirme yapmanız talep edilecektir.
  • Ardından klinik muayene aşamasına geçilmekte ve lezyonlar detaylı olarak incelenmektedir. Bu aşamada akut ve kronik ürtiker tespiti yapılmaktadır.
  • Kronik ürtiker durumunda altında farklı hastalığın yatma riskine karşı ekstra tetkikler gerekecektir.
  • Eğer alerjen nedeniyle ürtiker meydana geldiği düşünülüyorsa bu durumda alerji testi yapılması gerekebilmektedir.
Çocuklarda Ürtiker Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda ürtiker tedavisi, semptomlar, hastanın yaşı, sağlık durumu gibi faktörler dikkate alınarak belirlenmektedir. Belirtilerin hafif olduğu vakalarda, kısa sürede kendiliğinden düzelme görülmekte ve bu nedenle ilaç tedavisi tercih edilmemektedir. Ancak semptomların ağır olduğu ve yoğun kaşıntı gibi problemlerin görüldüğü hastalarda ilaç tedavisi uygulanarak rahatlama sağlanmaktadır. İlaç tedavisi kapsamında tercih edilen tedavi türleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kaşıntı Önleyici: Antihistaminik ilaçlar ile hastalığın başta kaşıntı ve şişme olmak üzere alerjik semptomları azaltılabilmektedir.
  • Antienflamatuar İlaçlar: Semptomların şiddetli görüldüğü vakalarda bu tür ilaçların kullanımı şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Çocuklarda Ürtiker Hayati Tehlikeye Neden Olur Mu?

Çocuklarda ürtikerin hayatı riski, ebeveynlerin sık endişe ettiği konulardan birisi olması nedeniyle üzerinde durulması gereken bir diğer önemli noktadır. Genellikle ürtiker problemi, şiş ve kızarıklık lezyonlar ile kendini göstermekte ve herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan 24 içerisinde gerilemeye başlamaktadır. Bununla birlikte bazı hastalarda nefes alma problemi, yutkunma zorluğu gibi problemler de görülebilmektedir. Bu durumda hayati risk tehlikesine karşı doktora başvurulması gerekmektedir.

Çocuklarda Ürtiker Düzelir Mi?

Çocuklarda ürtikerin iyileşmesi mümkündür. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi akut ürtiker kendiliğinden geçmektedir. Kronik ürtiker ise uzun süreli devam eden bir ürtiker türüdür. Ancak çocuklarda ürtiker kronik olduğunda dahi genellikle birkaç yıl içerisinde %70 oranında düzelmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu