ÇOCUK HASTALIKLARI

Çocuklarda Sinüzit Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Çocuklarda sinüzit rahatsızlığı en yaygın nedenleri üst solunum yolu enfeksiyonları, genişlemiş adenoidler ve alerjilerdir. Ayrıca burun kıvrımları, burun polipleri ve çeşitli immün yetmezlikler de sinüzite neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonları ister viral ister bakteriyel olsun, doğru zamanda etkili tedavi almak ve alerjisi olan çocuklara alerji odaklı uygulamalar yapmak önemlidir. Çocuklarda sinüzit büyümüş, tıkalı adenoidler bakteri içerir ve sinüsleri salgı üretmek için etkiler.

Çocuklarda Sinüzitin Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda sinüzit sebepleri; çok sık olarak üst solunum yolu enfeksiyonları, burun ve kıkırdak eğriliği, burun eti, burun tümörleri, sinüs kanal tıkanıklıkları, alerjiler, geniz eti, sigara dumanına maruz kalma nedeniyle sinüzite neden olabilir. Özellikle çocukların sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekir. Çocuklarda sigara sonrası sinüzite neden olan en önemli faktörler hava kirliliği ve geniz eti hipertrofisidir.

Her yaş grubunda görülebilen bu bozukluk çocukken farklı görünebilir. Adenoidler çocukluk çağı sinüzitinin önde gelen nedenlerinden biridir. Burun havalandırmasına müdahale eder ve iç mikroorganizmaların büyümesini destekler. Bu nedenlerle geniz eti ve bademcik iltihabı oluşabilir. Sinüzit, bağışıklık sistemi zayıflamış çocuklarda da daha sık görülür. Çevresel faktörler de sinüzite neden olur. Soğuk ve nem rahatsızlık üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Islak saçla uyumak ve dışarı çıkmak, aşırı jöle kullanımı sinüzit oluşumunu teşvik eder. Çocuklar için sigara, aşırı parfüm kullanımı ve çok kuru hava bu etkenlerden biridir.

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda sinüzit semptomları baş ağrısıyla kendini gösterebilir. Fakat her baş ağrısı sinüzit olarak kabul edilmemelidir. Baş ağrısı başka sebeplerden veya stresten kaynaklanabilir. Sinüzit belirtileri şunları içerir:

  • Sulu veya yoğun burun akıntısı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Yüz ağrısı,
  • Gözlerde şişme,
  • Hapşırma,
  • Ağız kokusuna neden olan burun akıntısı,

Soğuk algınlığı şikayetlerinin, özellikle burun akıntısı veya öksürük şikayetlerinin 10 günden fazla sürmesi ve soğuk algınlığı şikayetinin normalden daha şiddetli olması önemlidir. Mesela 39 derece ve üzeri ateş, burun akıntısı, göz çevresinde şişlik gibi durumlar dikkate alınmalıdır.

Çocuklarda Sinüzit Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuklarda sinüzit tanısı için doktor, hastalığı teşhis etmek için önce hastanın tıbbi geçmişini öğrenir. Yetişkinler için, sinüslerden gelen salgıların iltihaplı olduğundan ve yetişkinin alerjik olduğundan emin olmak için endoskopik bir cihaz kullanılır. Ancak çocuklara aynı anda endoskopi ve BT uygulamak mümkün değildir. Çocuğun hareketsiz durması için anesteziye ihtiyacı olduğu için bu tanı araçları tercih edilmez. Bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri çocuklarda daha çok tercih edilebilir.

Çocuklarda sinüzit tanısı şikayetlerin yoğunluğuna, burun akıntısına bakılarak konur. Sinüzit, oluşma sıklığına ve iyileşme derecesine göre çeşitli tiplere ayrılabilir. Başladıktan sonra 4 hafta içinde iyileşen tip “akut sinüzit” , 4-12 hafta içinde iyileşen tip ise “subakut sinüzit” olarak adlandırılır. Daha uzun sürede iyileşen kişiler “kronik sinüzit” olarak tanımlanır.

Çocuklarda Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda sinüzit iyileştirmesi için, sinüsler konumu nedeniyle göz, optik sinir, büyük kan damarları, beyin ve hipofiz bezi gibi önemli yapılara komşudur. Navigasyon cerrahisi olarak tanımlanan bir yöntemde, cerrah adım adım yapılan her operasyonu bir bölgede görür ve beklenmedik bir sorun olduğunda anında müdahale eder.

Sinüs cerrahisi 13-14 yaş arası çocuklarda tercih edilmektedir. Çocuğun yüzünün gelişimi tamamlanmış ve burun yapısı dar ve küçük olduğu için çok küçük yaşta ameliyat yapılması önerilmez. Sinüs ameliyatı göze ve sinirlere yakın olduğu için dikkatli ve sınırlı bir şekilde yapılması gerekir. Yüz gibi anatomik yapıların zor olduğu durumlarda, navigasyonel BT gibi bir kılavuz cihaz kullanılabilir.

Çocuklarda Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda sinüzit operasyon ihtiyacı yetişkinlere göre çok daha azdır. Sinüzit tedavisi ile kontrol altına alınamayan bir çocuk, öncelikle vücudun savunma sistemindeki bir zayıflık olan sinüslerin boşalmasına izin veren mukus bezi başı aktivite problemlerini ve kronik geniz eti enfeksiyonlarını kontrol altına almalıdır. Sinüslerin anatomisi bir yetişkininkinden daha küçük olduğu için başka hiçbir faktör bulunamaz ve cerrahi karar verilen çocuk hem özel cerrahi aletlerin kullanımı hem de burun ve sinüslerin normal gelişimi ile gelişimini sürdürür. Uygun cerrahi aletler, deneyim ve doğru teknik kullanılırsa, ameliyat yetişkinlerde yapılan ameliyatlarla aynı risklere sahiptir.

Sinüs Ameliyatını Kimler Yaptırabilir?

Sinüs ameliyatının yapılabilmesi için hastanın belirli bir durumda olması gerekir. Bilindiği gibi sinüzit için cerrahi müdahale her birey için değil, sadece gerektiğinde tavsiye edilir. Hastanın kronik sinüziti yoksa önce ilaç tedavisini denemesi ve gerektiğinde sinüzit ameliyatı yapılması gerekir. Ayrıca sinüzit cerrahisi yöntemleri sadece sinüs problemlerine değil, aşağıda sıralanan diğer hastalıklara da uygulanabilmektedir.

  • Hipofiz bezi yerinde tümörler mevcutsa,
  • Omurilik sıvısında kaçak olması sinüsleri ve burun bölgesini tehdit ediyorsa,
  • Burun ve sinüslerde tümör oluşuyorsa,
  • Antibiyotik veya diğer tedavilerle tedavi edilmemişse,
  • Gözyaşı kanallarında tıkanıklık varsa veya görüşü sağlayan sinirlerle ilgili sorunlar varsa,
  • Tiroid oftalmopatisi varsa,

Yukarıdaki rahatsızlıklara sahip kişiler gerekli tetkiklerden sonra sinüzit ameliyatı olabilirler. Ayrıca çocuklarda sinüzit kendi üzerinde yapılan muayene sonrası ameliyata uygun olması ve kullanılan ilaca, alete veya anestezik maddelere alerjisi olmaması gerekir. Aksi halde sinüs cerrahisi yöntemleri uygulanamaz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu