ÇOCUK HASTALIKLARI

Çocuklarda Rektal Kanama Nedenleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda rektal kanama sorunu, çok sık görülen bir durumdur. Fakat çoğu zaman da kabızlıktan dolayı görülen anal fissür denen makat çatlakları kanamaya neden olur. Çocuklarda rektal kanama görülmesi çok ciddi bir durum değildir. Kanamayı durdurmak ve anal fissür denen makat çatlaklarını tedavi etmek için ilk olarak kabızlığın tedavisini yapmak gerekmektedir. Çocuklarda dışkıda kan görülmesi de bazı hastalıkların semptomları arasında olabilir. Bu durum doktor tarafından incelenerek tedavisi gerçekleştirilir.

Çocuklarda Rektal Kanamanın Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda görülen rektal kanamanın sebepleri kabızlık ile sertleşen dışkı, zorlanarak anüs etrafındaki anal fissür adındaki çatlaklara neden olmaktadır. Anal fissür yüzünden canı acıyan ve dışkısını yapmaya çalışan çocuk, dışkısını tutmaya başlamaktadır. Dışkısını tuttukça daha çok sertleşen dışkı, daha fazla anal fissüre sebep olmaktadır ve döngüye girmektedir. Bu durumu yaşamamak için çeşitli yöntemler bulunur. Temelde çocuğun beslenme düzenine dikkat etmesi gereklidir. Çocuklarda gerçekleşen rektal kanamaların sebepleri ise şu şekilde verilmiştir:

Süt – Süt Proteini İntoleransı

Bu durum, süt alerjisi olarak da adlandırılmaktadır. 0 – 1 yaş arasındaki çocuklarda gözlenen bu sorun, inek sütündeki proteinlere karşı çocuğun alerjik reaksiyon göstermesine bağlı olarak gözlenir. Bu sorun çoğunlukla bebek, mama ile beslenmeye bağladığı zaman meydana gelir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise bu durum annenin inek sütü içtiğinde çocuğa anne sütü aracılığı ile geçebilir. Süte karşı alerji geliştirme durumu çoğunlukla çocuklar için 1 yaşında düzelmektedir. Çocuğun süte alerjisi olduğunu ise kusma, ishal ve kanlı hayta çıkışından anlayabilirsiniz. Doktorun incelemeleri sonucunda ise süte karşı alerjisi olan çocuklar için düzenli ve sağlıklı bir diyet listesi hazırlanır.

İshal

Enfeksiyonun sebep olduğu ishal sorunları, çocuklarda rektal kanamaya sebebiyet verebilir. Kontamine su içilmesi ya da kontamine besin tüketilmesinin bir sonucu olarak gelişebilen ishal, bazen de bazı antibiyotiklerin kullanımı sonrasında da gözlenebilmektedir. Kanlı ishal için var olan belirtiler ise ateş, karın ağrısı ve kusma bulunmaktadır. Tedavi için uzman bir hekime başvurmanız tavsiye edilmektedir.

Çocuklarda Rektal Kanamanın Farklı Tipleri Var Mıdır?

Çocuklarda rektal kanama tipleri şu şekilde verilmiştir:

  • Rektal yol ile gerçekleşen kanama, sindirim sisteminin üst ya da alt kısmından dolayı gerçekleşebilmektedir. Üst sindirim sisteminden kaynaklı olan rektal kanamalarda genel olarak siyah renkte katran kıvamında bir kan görülürken, alt sindirim sisteminden kaynaklı olan rektal kanamalarda ise kan, açık kırmızı renkte görülmektedir. Çocuğun aldığı bazı antibiyotik ilaçlar ve soğuk algınlığı ilaçları gaytayı kırmızı renge dönüştürebilir. Demir preparatları, içeriğinde bizmut olan ilaçlar, çikolata ve çok fazla yeşillik tüketmek ise de gaytanın siyah renkli olmasına katkıda bulunur.

Çocuklarda Rektal Kanama Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda görülen rektal kanamanın semptomları şu şekilde verilmiştir:

  • Çocuklardaki mide ve ince bağırsakta gözlenen kanamalar, çoğunlukla siyah ve çok koyu renkli dışkıya neden olmaktadır. Genel olarak çocukta, kahve telvesi gibi bir yapıda ve kırmızı renkli bir şekilde kusma durumu gözlenebilir.
  • Çocuktaki kanama, alt sindirimde gerçekleşiyor ise genel olarak dışkıda parlak kırmızı şeklinde bir kan gözlenebilir.

Tek başına dışkı görünümüne bağlı olarak çocukta gerçekleşen rektal kanamanın kaynağı ya da türünü öğrenebilmek her zaman söz konusu değildir. Rektal kanamaya sebep olan durumlar kabızlıktan dolayı olabileceği gibi bazen de bağırsaktaki bazı bakterilerden dolayı kaynaklanabilir. Bu yüzden de bir uzman hekime giderek en doğru teşhis ve tedaviyi almanız tavsiye edilmektedir. Çocuklarda gözlenen dışkıda kan görülmesi rahatsızlığı, çocuğun üst sindirim sistemi ya da alt sindirim sisteminde bir kanama olduğunu gösterir.

Çocuklarda Rektal Kanamanın Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda görülen rektal kanama tanı işlemi, anal bölgedeki çatlağı belirlemek için parmak ile yapılan kolay bir fiziksel muayene ile gerçekleşebilir. Bu fiziksel muayenenin yanı sıra kanın içeriğini öğrenebilmek için de dışkı örneği istenmektedir. Dışkı örneğinin alınması sebebi ise bakteri, virüs ya da parazitlerin neden olabileceği enfeksiyonları belirleyip test etmektir.

 

Çocuklarda meydana gelen rektal kanamanın sebepleri, doktorun uyguladığı bu yöntemler ile tespit edilemediği zaman ise ilaçlı kalın bağırsak filmi, endoskopi ve kolonoskopi gibi yöntemler kullanılarak doktor tarafından teşhis konulur.

Çocuklarda Rektal Kanama Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Çocuklarda görülen rektal kanamanın tedavisi şu şekilde yapılmaktadır:

  • Çocuklarda gözlenen rektal kanama için ilk tedavi redüksiyon yöntemidir. Daha sonra ise kanamaya sebep olan etkenler belirlenmeye çalışılarak önlemler alınır. Aynı zamanda kanamaya neden olan etkenler belirlendikten sonra, bu nedenlerin çözümü için doktor tarafından tedavi uygulanır.
  • Kabızlık, ishal ve beslenme yetersizliği – düzensizliği gibi sebeplerden dolayı kanama oluyorsa, bu sebepler ortadan kaldırılmalıdır.
  • Rektal kanama görülen çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  • Beslenmenin düzenlenmesi ve çocuğun sağlıklı bir şekilde kilo alması ise genellikle cerrahi müdahaleye gerek kalmaz, çocuğun sağlıklı olmasından dolayı kendiliğinden iyileşir. Bu süreçte anne ve babaya rektum, anüsten dışarı çıkınca tekrar nasıl geri itileceği ve rektal kanamanın bakımının nasıl yapılacağı da gösterilmektedir.
  • Rektal kanama için alınabilecek önlemler ile kendi kendine düzelebilme imkânı olan bir hastalık olarak bilinmektedir. Çocuklarda rektal kanama sorunu, ilerleyen yaşlarda gerçekleşen rektal kanama problemlerinden daha kolay bir şekilde tedavi edilmektedir. İleri yaşlarda gerçekleşen rektal kanama için çoğunlukla cerrahi müdahale yapılabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu