
Çocuklarda Konjonktivit Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda konjonktivit, yaygın görülen bir göz enfeksiyonudur ve gözü saran şeffaf zar tabakasının iltihaplanması şeklinde açıklanabilmektedir. Çocuklarda konjonktivit özellikle beş yaşından küçük dönemde görülmektedir. Birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilecek konjonktivit hastalığı, türüne bağlı olarak bulaşıcı olabilmektedir. Hastalığının nedeninin saptanması, bulaşıcı olması durumunda gerekli tedbirlerin alınması ve tedavinin gerçekleştirilebilmesi için mutlaka uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Çocuklarda Konjonktivit Çeşitleri Nelerdir?
Çocuklarda konjonktivit çeşitleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kimyasal Konjonktivit: Yenidoğanlara bakteriyel göz enfeksiyonlarının engellenmesi için verilen göz damlaları nedeniyle ortaya çıkan konjonktivit türüdür. Belirtiler göz damlası uygulamasından birkaç saat sonra görülmeye başlamaktadır. Semptomlar genellikle 48 saat içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Bu nedenle herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.
- Gonokokal Konjonktivit: Neisseria gonorrhoeae bakterileri nedeniyle yenidoğanlarda ortaya çıkan bir konjonktivit türüdür. Doğumdan 24 saat sonra semptomlar ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu problemin engellenmesi için bebeklere doğumdan sonra göz damlası uygulanmaktadır.
- Alerjik Konjonktivit: Alerjik reaksiyonlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
- Diğer Bakteriyel Konjonktivitler: Haemophilus influenza gibi bazı bakteriler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Özellikle okul çağındaki çocuklarda okul, oyun grupları gibi toplu alanlardan bulaşmaktadır.
Çocuklarda Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda konjonktivit belirtileri noktasında kişiden kişiye belirtilerde değişiklik gözlenebildiği söylenebilmektedir. Bununla birlikte genel olarak ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:
- Gözlerde kaşıntı
- Gözlerin tahriş olması
- Göz kapaklarında şişkinlik bulunması
- Kızarıklık
- Işığa bakıldığında ağrı oluşması
- Işıktan kaçınma ihtiyacı olması
- Gözlerde yanma hissi
- Göz kapaklarının sabahları birbirine yapışmış şekilde olması
- Gözlerde berrak / yeşilimsi akıntı olması
- Lifli akıntı
- Hapşırma ve burun akıntısı
Özellikle doktora gidilmesi gerektiğine işaret eden belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Şiddetli ağrı olması
- Görme problemlerinin meydana gelmesi
- Aşırı şişlik veya duyarlılık oluşması
- Korneada geçmeyen beyaz bir nokta olması
- Ateş olması
Çocuklarda Konjonktivit Nedenleri Nelerdir?
Çocuklarda konjonktivit nedenleri incelendiğinde, konjonktivit probleminin bakteri veya virüsler nedeniyle oluşabileceği gibi alerjik olarak da meydana gelebileceği görülmektedir. Alerjik konjonktivit hakkında bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
- Bulaşıcı değildir.
- Alerjiye bağlı olarak meydana gelmektedir.
- Hapşırma, kaşınma ve sulanma gibi belirtiler meydana gelebilmektedir.
Virüs veya bakteri kaynaklı bulaşıcı konjonktivit hakkında bilinmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Hapşırık, öksürük veya hasta olan kişinin akıntısına dokunma yoluyla bulaşabilen bir konjonktivit türüdür.
- Mikroplu havluların kullanılması, mikroplu cisimler ile temas edilmesi veya mikrop bulunan kişi ile aynı havuzun kullanılması gibi birçok durum hastalığın bulaşmasına neden olabilmektedir.
Çocuklarda Konjonktivit Tanısı Nasıl Koyulur?
Çocuklarda konjonktivit tanısı koyulabilmesi için öncelikle belirtiler gözlenmeye başladıktan sonra doktora başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz tıbbi geçmiş hakkında bilgi talep edecektir. Özellikle hastalığın başlama dönemi, semptomların şiddetlendiği durumlar veya yakın dönemde konjonktivit teması bulunup bulunmadığı gibi ayrıntılar, tanı koyma aşamasında ihtiyaç duyulabilecek bilgilerdir.
Genellikle hastada görülen belirtiler ve bulgular eşliğinde yapılan klinik muayene, hastalığın teşhis edilebilmesi için yeterli olmaktadır. Bununla birlikte bazı durumlarda hastalığın nedenlerinin belirlenebilmesi için akıntıdan örnek alınmakta ve kültür testi yapılmaktadır.
Çocuklarda Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda konjonktivit tedavisi için tedavi planı oluşturulurken dikkate alınan birçok nokta bulunmaktadır. Özellikle çocuğun yaşı, genel sağlık durumu, hastalığın nedeni ve semptomların şiddeti, tedavi planı hazırlanırken belirleyici olmaktadır. Çocuklarda konjonktivit genel tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Bakteriyel Enfeksiyon: Bu durumda merhem şeklindeki antibiyotikli ilaçlar ile tedavi sağlanmaktadır. Bu sayede enfeksiyon süresi kısalmakta ve hastalık semptomları yayılmadan azalmaktadır.
- Alerjik Reaksiyon: Alerjinin tedavisi için oral ilaçlar kullanılabileceği gibi göz damlaları yardımıyla da iyileşme sağlanabilmektedir.
- Herpes Enfeksiyonu: Oral ilaçlar ve göz damlaları aynı anda kullanılarak tedavi gerçekleştirilebilmektedir.
- Viral Enfeksiyon: Antiviral göz damlaları genel tedavi yöntemidir. Bununla birlikte ilaç kullanımına gerek görülmeyebilmesi de mümkündür.
Çocuklarda konjonktivit tedavisinde temel amaç belirtilerin hafifletilmesi ve tamamen giderilmesidir. Bu kapsama göz kapaklarının nemli bir bez yardımıyla silinmesi ve gözlere soğuk uygulanmasının da hastayı rahatlatabileceğini söylemek mümkündür.
Çocuklarda Konjonktivit Evde Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Çocuklarda konjonktivit evde bakımı, yalnızca semptomların hafif olması durumunda çocuğunuzun rahatlaması için tercih edilmelidir. Sürece dair temel tavsiyeler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Gözün burun kısmına yakın tarafından başlayarak dışa doğru temizlik yapmanız gerekmektedir. Tek yönlü temizlik ile diğer göze bulaşması engellenmektedir.
- Gözü temizlediğiniz pamuğu her kullanımda değiştirmeli ve doğrudan çöpe atmalısınız.
- Göz kapaklarını ve gözün içerisini temizlemekten kaçınmanız gerekmektedir.
Çocuklarda Konjonktivit Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Konjonktivit döneminde dikkat edilmesi gerekenler, hastalığın insandan insana bulaşabilen bir hastalık olması sebebiyle üzerinde durulması gereken bir diğer noktadır. Bu kapsamda dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Ellerin düzenli olarak yıkanması önemlidir.
- El yıkamasının mümkün olmadığı ortamlarda minimum %60 alkol içeriğine sahip dezenfektanlar ile hijyen sağlanması gerekmektedir.
- Tek gözde enfeksiyon olması durumunda özellikle gözlere dokunmaktan kaçınmak gerekmektedir. Gerekli dikkatin ve özenin gösterilmemesi durumunda enfeksiyon olmayan göze de enfeksiyonun sıçrama ihmali bulunmaktadır.
- Akıntının düzenli olarak temiz bir bez yardımıyla silinmesi gerekmektedir.
- Havlu gibi kişisel bakım eşyalarının ortak kullanılmaması gerekmektedir.
- Hamam gibi hastalığın rahatlıkla bulaşabileceği alanların kullanılmaması gerekmektedir.
- Yastık ve çarşafların düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
Çocuklarda konjonktivit probleminin görüldüğü dönemde çocuk ile temasta bulunan kişilerin de el hijyenine dikkat etmesi ve gözlerine dokunmaktan kaçınması tavsiye edilmektedir. Bu sayede hastalığı kapmanız engellenmektedir.