
Çocuklarda Kabızlık Nedenleri**2021
İçindekiler
Çocuklarda Kabızlık Nedir?
Çocuklarda Kabızlık, dışkının olduğundan daha sert bir yapıya bürünmesi, iki gün ve daha fazla süre tuvalete çıkılamaması veya dışkının vücuttan atılırken çok zorlanılması durumudur. Kabızlık yalnızca dışkıyı yapamama durumu olarak bilinmektedir. Fakat tam aksine her gün dışkısını yapan çocuğun zorlanması ve ağrılar çekmeside kabızlık olarak nitelendirilir.
Bebeklerde günlük dışkılama sayısı minimum 3, maksimum 10 kere olurken, büyük çocuklarda bu sayı daha az olmaktadır. Yaş ilerledikçe ergenlik ve olgunluk çağına geldikçe ise günde 1 kere dışkılama yeterli olmaktadır. Eğer devamlı ve düzenli olarak bu sayılara ulaşılamıyorsa, çocuğun kabız olmuş olma ihtimali yüksektir.
Çocuklarda Kabızlık Neden Olur?
Kabızlık çocuklarda sıkça görülmektedir. Çocuklarda kabızlık durumunun kâle alınmadığı ve tedavisinin yapılmadığı durumlarda kronik bir rahatsız haline dönüşebilmektedir. Anneden süt emerken, normal besin almaya geçiş yapan çocuklarda kabızlık çokça görülmektedir. Bu durum tamamen geçici olup, çocuğun besinlere alışması ile birlikte normale dönecektir.
Bu geçiş haricinde bir kabızlık durumu yaşanıyor ve sürekli tekrarlanıyorsa en kısa sürede uzman hekime başvurulmalı ve gerekli kontroller yapılmalıdır. Kabızlık olarak belirti gösterip, altında yatabilecek birçok hastalık vardır. Kabızlık nedenleri bazen organik olurken bazende fonksiyonel olur. Bu durum yalnızca doktor kontrolünde tespit edilebilmektedir.
Doğal Nedenler
Çocuklarda kabızlığın karşılaşılabileceği doğal nedenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Doğuştan meydana gelen anatomik bozukluklar
- Bağırsak sistemindeki rahatsızlıklar
- Mide sistemindeki rahatsızlıklar
- Sinir sistemindeki rahatsızlıklar
- Kas ve bağ dokusundaki hastalıklar
Fonksiyonel Kabızlık (Habitüel Konstipasyon)
Çocuklarda görülen kabızlığın en büyük nedeni fonksiyonel kabızlıklardır. Fonksiyonel kabızlık yani habitüel konstipasyon çocuğun dışkıyı tutması eylemidir. Fonksiyonel kabızlık ile birlikte çocuk dışkısını bazı sebeplerden veya yaşadıklarından dolayı tutar sonuç olarak dışkının sertleşmesini sağlar. Fonksiyonel kabızlık nedenleri ise şunlardır:
- Daha önce kabız olan bir çocuğun kabızlık sürecinde canının yanmasıyla geçirdiği travma sonucunda meydana gelen dışkısını yapma korkusu
- Ev dışında dışkısını yapamadığı için kendini sıkması ve eve kadar beklemesi
- Bilgisayar oyununu bırakamama
- Televizyon izlerken, izlediği filmin veya dizinin bitmesini beklemesi
- Okulda başarısız olması
- Aile içi şiddet veya ebeveynlerin ayrılması
- Arkadaşları, ailesi veya kardeşi ile uyumsuz olması
Fonksiyonel kabızlık belirtilerinden de anlaşılacağı üzere dışkının tutulması sonucunda meydana gelen bir problemdir. Dışkı tutuldukça daha sert bir hale gelir ve dışkılama esnasında dışarı çok daha zor atılır. Bu durumun sıkça tekrarlanması ile birlikte makat çevresinde çatlak oluşur. Bu çatlaklar oluştuktan sonraysa dışkılamalar çok daha sancılı geçer.
Kabızlık Ne Kadar Sürer?
Kabızlık ne kadar sürer sorusunun cevabı tamamen kişinin beslenmesi, gün içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetler doğrultusunda değişiklik göstermektedir. Kabızlık süresini etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlere dikkat edilmesi durumunda kabızlık minimum sürede geçecektir. Aksi halde etkileyen faktörlere dikkat edilmezse kabızlık uzun sürecektir ve kalıcı bir hale dönme, makata zarar verme ihtimali yükselecektir. Kabızlık sürecini olumlu etkileyen faktörler şunlardır:
- Sağlıklı ve doğal besinler tüketmek
- Bolca meyve tüketmek (greyfurt, kiraz, şeftali, kayısı, armut vb.)
- Gün içerisinde akla geldikçe su içmek
- Yeşil yapraklı gıdalar tüketmek (pırasa, ıspanak, marul vb.)
- Doğal yağ alabileceğiniz kuruyemişler tüketmek (ceviz, fındık, fıstık, badem)
Kabızlık Yapan Yiyecekler
Kabızlığı geçiren birçok yiyecek olduğu gibi, kabız yapacak birçok yiyecekte bulunmaktadır. Azı karar çoğu zarar sözünü dinleyerek tüketildiği taktirde bir sorun çıkarmayan gıdalar, fazla tüketildiğinde kabızlığa sebebiyet verebilir. Fazla tüketilmesi durumunda kabızlık yapan yiyecekler şu şekilde listelenebilir:
- Gluten içerikli besinler
- Kırmızı et
- Fast food ve hazır paketli yiyecekler
- Olgunlaşmamış muz
- Olgunlaşmamış kavun
- Bitter çikolata
- Makarna
- Pirinç lapası
- Yulaf
- Süt
Kabız Olan Çocuğa Ne İyi Gelir?
Kabız olan çocuğa karşı ne yapacağı konusunda şaşıran birçok ebeveyn bulunmaktadır. Kabız olan çocuğa iyi gelen şeyler arasında doğru bilinen birçok yanlış vardır. Eğer bu yanlışlar uygulanırsa çocuğa çok daha ciddi hasarlar verebilir. Kabız olan çocuğa ne iyi gelir:
- Gün içerisinde bolca sıvı ve su tüketmek
- Yürümek, spor yapmak ve hareket etmek
- Yemek esnasında lokmaları iyice çiğneyip öyle yutmak
- Kafein içeren sıvıları daha az tüketmek
- Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmemek
- Kuru meyveler tüketmek
- Lifli gıdalar tüketmek
- Yemeklere ve salataya ekstra zeytinyağı dökmek
- Şekerli ürünleri tüketmemek
3 Yorum