
Çocuklarda El Ayak Ağız Hastalığı
Çocuklarda el ayak ağız hastalığı hakkında en yanıltıcı olanlardan biri de yetişkinlere bulaşmayacağına yönelik olan bilgilerdir. El ayak ağız hastalığı her ne kadar çocuklarda daha sık görülse de yetişkinlere de bulaşabilir. Çocuklarda el ayak ağız hastalığı çoğunlukla doğumdan 10. Yaşa kadar olan süreçte karşılaşılır. El ayak ağız hastalığı 10. Yaştan sonra da görülebilir ancak 10. Yaşa kadar görülme oranı daha yüksektir. Yaş arttıkça el – ayak – ağız hastalığına yakalanma oranı da düşmektedir. Ters orantılı bir durum söz konusu olsa da yetişkinler ve gençler de el ayak ağız hastalığına yakalanabilir. Bu durum çocuklarınki kadar ağır sonuçlar vermeyebilir.
İçindekiler
El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?
Çocuklarda el ayak ağız hastalığı viral enfeksiyon bağlı olarak oluşan bir hastalıktır. Kaşıntı, döküntü, kızarıklık gibi semptomlar ile ortaya çıkar. El bilekleri, ayak bilekleri ve ağız kenarlarında ortaya çıkan belirtiler ve renk değişimlerinden dolayı bu ad ile bilinir. El ayak ve ağız hastalığı genellikle çocuklarda meydana gelir. Birçok belirtisi olan hastalık, enfeksiyon bazlı bir rahatsızlıktır. Geçicidir ancak tedavi aşamasına dikkat etmek ve özen göstermek gerekir. El – ayak – ağız hastalığının en önemli unsurlarından biri de bulaşıcı olduğudur. Çocuklar kendi aralarında oyun oynarken ya da kreş gibi okul öncesi eğitim alanlarındayken bu hastalık bulaşabilir. Ebeveynlerin ve çocuklar ile ilgilenen diğer görevli grupların bu tarz bulaşıcı hastalıklara karşı dikkatli olması gerekir.
El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri Nedir?
El ayak ağız hastalığının semptomları ile suçiçeği hastalığının belirtileri birbirine benzeyebilir. Ancak el – ayak – ağız hastalığının semptomları daha farklıdır. Bu iki hastalığın karıştırılma nedeni ise vücutta oluşan kabarcıklardır. El ayak ve ağız hastalığının belirtileri şunlardır:
- Döküntü
- Kabarcık oluşumu
- Kaşıntı
- Ateş
- Bademciğin şişmesi
- Bademciğin kızarması
- Bademciğin kaşınması
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- El ayak ve ağız kenarlarında ve içlerinde kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık veya kabarcık oluşumu
- Halsizlik
- Yorgunluk
Sık sık karşılaşılan semptomlardır. El ayak ve ağız kenarlarında oluşan kaşıntıları kızarıklık ve kabarıklık takip edebilir. Hepsinin aynı anda olacağına yönelik bir bulgu olmasa da ayrı ayrı ya da birlikte de görülebilir.
El Ayak Ağız Hastalığı Nedeni Nedir?
El ayak ağız hastalığının nedenleri farklılık gösterebilir. Tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmayan el ayak ve ağız hastalığı farklı ortamlarda ve koşullarda kişilere bulaşabilir. El ayak ağız hastalığının nedenleri şunlardır:
- Temiz olmayan havuza girmek
- Kalabalık havuza girmek
- Hasta kişiler ile temas etmek
- Hasta kişilerden hava yolu ile bulaşması
- Kalabalık ortamda bulunmak
- Hastalıklara karşı önlem almamak ve korunmamak
- Kalabalık ortamlarda kullanılan tuvaletleri kullanmak
Virüsün bulaşmasına zemin hazırlanmaktır. El ayak ağız hastalığının çoğu nedeni ve bulaşma alanı bu şekildedir. Çocuklarda el ayak ağız hastalığı özellikle hijyenik olmayan, havasız, kalabalık ortamlarda bulaşması sonucu görülür.
El Ayak Ağız Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?
El ayak ağız hastalığının tedavisi semptomlara yöneliktir. Kaşıntının, baş ağrısının ve diğer semptomların giderilmesi için farklı tedavi yöntemleri ve ilaçlar kullanılır. El ayak ağız hastalığının tedavisi için doğrudan bir yöntem bulunmamaktadır. Ayrıca bu hastalığın bulaşmasını engelleyen bir aşı da henüz geliştirilmemiştir. Bu neden ile semptomların iyileştirilmesine odaklanılan bir tedavi yolu izlenir. Çoğunlukla ilaç tedavisi uygulanır ancak eğer hastalık ilerlemiş ve ayakta tedavi olunamayacak durumda ise hastanede yatarak tedaviye geçiş yapılır.
El Ayak Ağız Hastalığı ile Hangi Birimler İlgilenir?
El ayak ağız hastalığı için tedavi olunan bölümler genellikle çocuk enfeksiyonları hastalıkları ve çocuk hastalıkları bölümleridir. Eğer yetişkinlerde görülmüş ise kulak burun boğaz ya da dahiliye bölümlerine gidilebilir. El ayak ağız hastalığı yüzde 95 oran ile çocuklarda görülmektedir. Bu neden ile de çocukların tedavisi ile ilgilenen birimlere ulaşmak gerekir. El ayak ağız hastalığı için randevu alınacak ya da kontrole gidilecek ise çocuk hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekir.
El Ayak Ağız Hastalığında İlaç Tedavisi Uygulanır Mı?
Çocuklarda el ayak ağız hastalığının ilaç tedavisi bulunmaktadır ancak bu tedavi doğrudan hastalığın kendisi için değildir. Yan etkiler ve semptomların giderilmesi için uygulanan farklı ilaçlar bulunur. Uzmanlar tarafından verilecek olan ilaçların düzenli kullanılması ve düzenli beslenmeye de özen gösterilmesi gerekir. Steril bir alan yaratılması ve bulaş oranının da düşürülmesi gerekir. El ayak ağız hastalığının ilaç tedavisinin yanı sıra yaşam alanında alınacak olan önlemlerde işe yarayabilmektedir. Örneğin el ayak ağız hastalığı olan kişiden sonra tuvaletin temizlenmesi veya ayrı tuvaletleri kullanmak mümkün ise bu yolu izlemek gerekir. İlaç tedavisinin yanı sıra çocuğun dış dünya ile izole edilmesi ve korunaklı bir alanda tedavinin uygulanması da önemlidir.
El Ayak Ağız Hastalığı Bulaşıcı Mı?
El ayak ağız hastalığı bulaşıcı olan bir hastalıktır ve sağlıklı olan kişilerin hastaların yanında dikkat etmesi gerekir. Hasta ile temasa geçilmemesi, eğer geçilecek ise hastanın maske takması bir önlem olarak kullanılabilir. El ayak ağız hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Viral enfensiyon olarak bilinen el ayak ağız hastalığı genellikle çocuklarda görülür. Özellikle ilkokul ve anaokulu gibi dönemlerde daha sık karşılaşılsa da 10 yaşına kadar risk içerir. Çocuklarda el ayak ağız hastalığının bulaşma oranını düşürmek için hijyenik alanların kullanılması ve önlemler alınması tavsiye edilir.