
Çocuklarda Bronşiyolit Hastalığı Nedir ?
Bronşiyolit hastalığı çocuklarda görülen bir hastalıktır. Ancak yetişkinlerde de görülebilir. Genellikle doğumun ardından bebeğin ikinci yaşına basana kadar olan süreçte kendini gösterebilir. Tedavisi son derece önemlidir ve aksatılmaması gerekir. Tedaviye geç kalındığında ya da süreç tam olarak yönetilmediğinde solunum problemleri artabilir. Bunun yanı sıra tedaviye geç kalınması, farklı hastalıklara da sebep olacaktır. Bu neden ile de çocuk ciddi zararlara uğramadan önce bronşiyolit tedavisine başlanması gerekir.
İçindekiler
Bronşiyolit Hastalığı Nedir?
Bronşiyolit rahatsızlığı akciğerlerde görülür ve solunum problemlerine neden olur. Bronşiyolit tedavisi oldukça önemlidir. Genellikle çocuklarda kış aylarında ortaya çıkar ve soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlar ile karıştırılır. Yapılan araştırmalara bakıldığında doğumun ardından anne sütü ile beslenmeyen ya da beslenemeyen bebeklerin bronşiyolit olma oranı daha fazla olduğu görülmektedir. Bronşiyolit enfeksiyona bağlı oluşan bir hastalıktır ve çocukta ciddi zararların oluşmasına neden olabilmektedir. Doğumun ilk on iki ayı içerisinde bebeklerin yüzde 3’ü bronşiyolit hastalığına yakalanmaktadır. Çoğunlukla yatarak tedavi uygulanır. Bu oran on iki ila yirmi dört aylık arasındaki bebeklerde yüzde 20’ye yükselmektedir.
Bronşiyolit Belirtileri Nedir?
Bronşiyolit hastalığının belirtileri solunum problemleri olarak karşımıza çıkar. Bebeklerin iki yaşına kadar sık sık başına gelen bir durumdur ve ebeveynlerin ve bebek bakıcılarının dikkatli olması gerekir. Doğumu takip eden ilk yirmi dört ay oldukça kritiktir. Bu dönemde bebeklerin bağışıklık sistemi son derece düşüktür ve dışarıdan gelebilecek tehditlere açıktırlar. Enfeksiyon bazlı bir hastalık olan bronşiyolit ise genellikle 2 yaşına kadar olan süreçte çocuklara bulaşır. Gerektiği gibi müdahale edilmediği takdirde akut problemler ile karşılaşılması mümkündür. Bronşiyolit hastalığının en sık görülen belirtileri şunlardır:
- Solunum problemi
- Nefes almakta güçlük çekme
- Ateşin yavaş yavaş yükselmesi ya da hafif bir yükseklikte sürekliliğini koruması
- Apne
- Çocuğun stresli hissetmesi
- Huzursuzluğun artması
- Hapşırma
- Öksürme
- Kusma
- Burnun tıkanması
- Burun akıntısının başlaması
- Burun akıntısı var ise artması
- Göğüste ağrı ya da çekilme benzeri his
- Nefes alırken hırıltı benzeri seslerin çıkması
Bronşiyolit hastalığının belirtileri arasında en ayırt edici özelliklerden birisi de son maddedir. Nefes alırken hırıltı ya da hışırtı benzeri sesler duyuluyor ise zaman kaybetmeden uzman bir doktor ile görüşmek gerekir.
Bronşiyolit Nedenleri Nedir?
Bronşiyolit hastalığının nedenleri farklı etkenlere bağlı olsa da tek bir virüs odaklı da olabilir. Bronşiyolit hastalığında etken olan virüs respiratuvar sinsityum virüsü olarak bilinen RSV adlı virüstür. Sadece RSV etkeni ile ortaya çıkmasa da bronşiyolit hastalığının gelişiminde ve oluşumunda RSV baskındır. Farklı virüsler nedeni ile de bronşiyolit hastalığı geçirilebilir. Tedavi sürecine önem göstermek ve akut bir duruma gelmeden önce çözüm bulmak hayati önem taşır.
Bronşiyolit Nasıl Tedavi Edilir?
Bronşiyolit tedavisi için bulunan kesin bir yöntem yoktur. Tüm tedavi yan etkileri ve semptomları geçirmeye yönelik uygulanır. Ateş ve baş ağrısı gibi semptomlar için ağrı kesici; bulantı, kusma ve mide ağrısı gibi yan etkiler için farklı bir ilaç verilir. Belirtilerin bulunarak, semptomların iyileştirilmesine yönelik bir tedavi anlayışı bulunur. Bronşiyolit hastalığı bu neden ile de kritiktir. Bronşiyolit tedavisinde uygulanan yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Buhar tedavisi
- İlaç tedavisi (hap, iğne, damla ve benzeri ilaçların uygulanması)
- Semptomlar için özel tedaviler
- Antibiyotik tedavisi
- Hastanede yatarak tedavi
- Semptomlar hafif ise ayakta tedavi
Antibiyotik tedavisi her bronşiyolit görülen kişiye uygulanamamaktadır. Eğer bronşiyolit hastalığının nedeni bir virüs ya da bakteriyel bir enfeksiyon ise bu durumda antibiyotik kullanılmamaktadır.
Bronşiyolit Bulaşıcı Mı?
Bronşiyolit hastalığı bulaşıcı bir hastalık olup enfeksiyon bazlı bir içeriği bulunur. Öksürme ve hapşırma gibi durumlar sonucunda hava yolu ile bulaşabileceği gibi temas edilmesi ile de bulaşabilir. Enfeksiyon bazlı bir hastalık olduğu için kolayca sağlıklı olan kişiye geçebilir. Sadece hasta kişiye temas etmek değil aynı zamanda hasta kişinin kullandığı bir eşyaya temas etmek de virüsün kapılmasına neden olabilir.
Bronşiyolit Kimlerde Görülür?
Bronşiyolit olanlar farklı risk gruplarında yer alan kişilerdir. Her ne kadar yaygın olarak iki yaş ve altındaki çocuklarda görülse de herkeste görülme ihtimali bulunur. Bronşiyolit hastalığına yakalanabilecek risk grupları şunlardır:
- 6 haftadan daha küçük olmak
- 2 yaşında ya da iki yaşından küçük olmak
- Erken doğum ile hayata gelmek
- Çocukluk yaşlarında ya da yetişkinlikte fazla sigara dumanına maruz kalmak
- Doğumdan sonra anne sütü ile beslenmeyen / beslenemeyen bebekler
- Özel alanın olmaması ve buna bağlı olarak kalabalık ortamda büyümek
- İmmün yetmezliği
- Kalp hastalığı
- Akciğer hastalığına sahip olmak özellikle kronik akciğer hastalığı
- Yetersiz beslenme
- Sağlıksız yaşam koşulları
- Dezavantajlı alanda büyümek
- Down sendromlu olmak
Bronşiyolit Sadece Çocuklarda Mı Görülür?
Bronşiyolit yetişkinlerde görülür mü sorusu sık sık sorulan bir sorudur. Bronşiyolit hastalığı çoğunlukla çocuklarda ve iki yaş altındaki bebeklerde görülmektedir. Ancak bu durum yetişkinlerin bronşiyolit olmayacağı anlamına gelmez. Bronşiyolit hastalığı farklı rahatsızlıkları bulunan yetişkinlerde ve gençlerde de görülebilir.
Çocuklardaki Bronşiyolit ile Hangi Bölümler İlgilenir?
Bronşiyoti tedavi eden tıbbi birimler arasında üç farklı bölüm yer alır. Çocuklarda daha sık görülen bronşiyolit hastalığının tedavisi için gidilmesi gereken bölümler şunlardır:
- Çocuk enfeksiyon hastalıkları
- Çocuk göğüs hastalıkları
- Çocuk hastalıkları
Bölümleri bronşiyolit hastalığı ile yakından ilgilenmektedir.