ÇOCUK HASTALIKLARI

Çocuklarda Alerji , Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir 2021?

Alerji, alerjen olarak adlandırılan özünde zararsız olan maddelere karşı bağışıklık sistemimizin gösterdiği tepkilerdir. Alerjen maddelere örnek vermek gerekirse; polenler, küf mantarları, hayvan tüyleri ve epitelleri, besinler, ve böcek zehirleri olarak sıralayabiliriz. Alerjik hastalıklarda genel olarak üst ya da alt solunum yolları, deri, göz ve sindirim sistemi zarar görür. Alerjiler tek bir organa  bağlı bir hastalık olmadığından tüm organlar ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

Çocukluk çağında görülen astım, reaktif hava yolu hastalıkları, saman nezlesi (alerjik rinit), atopik dermatit(egzama), ürtiker(kurdeşen), besin alerjileri ve anafilaksi, tekrarlayan hışıltı atakları ve anafilaktik şok olarak tanımlanan ve acil müdahalenin gerekli olduğu ölümcül derecede seyreden alerjik reaksiyonların tanı ve tedavisi herhangi bir hastanenin çocuk alerji bölümünde uzman hekimler tarafından değerlendirilmelidir.

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerjik hastalıklar Çocuk ve yetişkinlerde fark etmeksiz kendini aşağıdaki belirtiler ile belli etmektedir. Alerji Belirtileri ;

  • Ciltte meydana gelen kaşıntı, kızarıklık, kabartı ve şişlik
  • Nefes darlığı çekme ve devamında hırıltılı nefes alma
  • Kusma
  • Karın ağrısı ve İshal
  • Egzama
  • Burun akıntısı, kaşıntı ve tıkanıklık
  • Sık sık tekrarlayan kuru öksürük ve hapşırma nöbetleri
  • Gözlerin kızarması, kaşınması ve sulanması
  • Gaita’da mukus ya da kan varlığı

Tanı ve Tedavi Yöntemleri  Nelerdir?

Alerjik hastalıkları değerlendirmede bir çok alerji testi yöntemi  mevcuttur.

  1. Prick Test (Çizme Testi)

Sırt, kol yada dirseğin alt dirseğin alt kısmında kalan kısmın iç yüzeyine bir damla alerjen sıvı damlatılır. Sivri uçlu steril metal bir çubuk ile yüzeysel bir çizik oluşturulur. Sık tercih edilen yöntemlerin başında gelir. Ağrı ve sızıya sebep olmadan kısa sürede sonuçlanır. Bu test yöntemi sayesinde ev tozu alerjenleri, bitki polenleri, kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlardan kaynaklanan alerjenler değerlendirilir.

2.     İntradermal Test (Deri İçi Testi)

Arı sokmalarına veya ilaçlara bağlı olarak gelişen alerjileri tespit etmede kullanılan tanı yöntemidir.

  1. Patch Test(Yama Testi)

Bu tanı yönteminde vücudun dış yüzeyine temas eden maddelere karşı olarak gelişen reaksiyonların, dermatit ve ürtiker gibi alerjik oluşumların tanısında yama testi kullanılmaktadır.

  1. Spesifik IgE Testi

Hastanın alerjik öyküsünden kuşku duyulan herhangi bir alerjene karşı yapılan kan testidir. Genel bir alerji taraması değildir. Laboratuvar ortamında hastadan alınan kandan tespiti yapılır.

  1. Spirometri (Solunum Fonksiyon Testi)

Bu tanı yönteminde Astım, kalp ve akciğer fonksiyonlarını etkileyen hastalıkların değerlendirilmesi, akciğerlerinin hacmini ve fonksiyonel halinin ölçümlenmesi için solunum fonksiyon testi(SFT) yapılmaktadır. Testen önce hastanın hızlı değil normal nefes alıp vermesine dikkat edilmelidir. Test burun deliği kapatılarak  azığa tek kullanımlık maske takılır ve kuvvetli bir şekilde nefes alışverişi yapması istenir. 3 kez tekrarlanır. En iyi sonuç alınarak değerlendirilir.

  1. Rinomanometri (Burun Solunum Ölçümü)

Bu testin amacı burun hava yolu direncini ölçümlemek amacıyla yapılır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alerji İlaçları yanı sıra gerekli kriterleri taşıyan hastalara alerji imünoterapi (alerji aşısı) uygulanmaktadır. Alerji Aşısı; alerjik astım, alerjik nezle ya da arı alerjisi gibi rahatsızlıkları bulunan hastalara yapılır.

Alerji Aşısı, hastanın duyarlı olduğu alerjenlerden elde edilen ürünlerin hastaya, belli vakit aralığında doz artımı yapılarak uygulanmasıdır. Alerjen ürünlerinle kesinlikle ilaç ve kortizon gibi maddeler bulunmaktadır. Alerji Aşısı 5 yaş üstü çocuklarda uygulanmaktadır. Ayrıca maliyetli bir uygulamadır. Uzun süren emek ve sabır isteyen tedavi türüdür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu