ÇOCUK HASTALIKLARI

Çocuk ve Adolesan Sağlığı Nedir? Korunması İçin Ne Yapılmalıdır?

Çocuk ve adolesan sağlığı kapsamında 10 ve 18 yaş arası çocuk ve gençlerin zihinsel, fiziksel ve psikososyal gelişimleri değerlendirilmektedir. Aynı zamanda bu süre içinde yapılan aşı kontrolleri de bu kapsam altında değerlendirilmektedir.

 

Çocukların sağlık kurumları tarafından düzenli kontrollerinin yaptırılması bu açıdan oldukça önemlidir. Bu ziyaretler çocuğunuzun gelişimini kontrol etme olanağı sunar. Bununla birlikte çocuk ve adolesan sağlığını takip etmek sorunları önlemek için ideal bir zamandır. Çocuk ve adolesan sağlığı, çocukluktan ergenliğe kadar uzanan süreç içindeki kişilerin tanı, takip ve tedavisini içerir.

 

Aşı takibi, fiziksel, zihinsel ve motor gelişiminin kontrol edilmesi de bu süreç içinde yer almaktadır. Bu süreç içinde yapılan düzenli muayenelerde çocukların ve gençlerin kilo, boy, beslenme ve diğer gelişim düzeyleri kontrol edilir. Buna ek olarak psikolojik ve nörolojik gelişimleri gibi birçok gelişim süreci takip edilmektedir.

Çocuk ve Adolesan Sağlığı Kapsamında İncelenen Konular Nelerdir?

Çocuk ve adolesan sağlığı kapsamında incelenenler yaş sınırına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bu kapsamda incelenen konular şu şekilde belirtilmektedir:

  • Sosyal iletişim şekli
  • Yeme içme alışkanlıkları
  • Obezite sorunları
  • Psikososyal problemler
  • Enfeksiyona bağlı geçirilen hastalıklar
  • Sporculara yönelik sağlık sorunları
  • Hipertansiyon ve hiperlipidemi
  • Duruş bozukluğu
  • Erkeklerde oluşan testis problemleri
  • Meme hastalıkları
  • Ciddi derecede zayıflık oluşması
  • Yorgunluk
  • Adet dönemine yönelik sorunların oluşması

Belirtilen bu durumlara ek olarak yaş sınırına bağlı olarak boy ve kilo ölçümlerinin de yapıldığı bu bölümde yapılan aşıların kontrolleri de sağlanmaktadır. Gençlerin boy ve ağırlık ölçümleri ile ilgili değerlendirmelerle birlikte, ergenlik çağında sık görülen enfeksiyonlar, yeme bozuklukları, obezite, zayıflık, yorgunluk, adet döngüsü sorunları, psikososyal problemler , duruş bozuklukları ve gelecekte sağlıklarını ve yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyebilecek kemik sağlığı ve osteoporoz, hipertansiyon ve hiperlipidemi açısından risk taramaları yapılmaktadır.

Çocukların Sağlığı Neden Önemlidir?

Çocuk gereksinimlerinin tanınması ve ilgili sorunlara erken müdahale edilmesi, hastalıklardan korunma ve önlemek için son derece önemlidir.  Çocukların sosyal, fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin takip edilmesi çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişimlerini tamamlamalarına yardımcı olur. Çocuğunuzun sağlığı, büyüme ve gelişmenin temelini oluşturur. Çocuğunuzun bilişsel (öğrenme ve düşünme), sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimini takip ederek çocuğunuzun sağlıklı ve mutlu bir yaşama sahip olmasına destek olabilirsiniz.

Adolesan Sağlığı Neden Önemlidir?

Adolesan sağlığı, 10 ve 19 yaş arasındaki çocukluk ve yetişkinlik arasındaki geçiş aşamasında yaşanan değişimleri kapsar. İnsan gelişiminin önemli bir aşaması olan ergenlik, sağlıklı bir yaşamın temellerini atmak için önemlidir. Ergen sağlığı, fiziksel, sosyal, duygusal, bilişsel ve entelektüel birçok alanda gerçekleşen değişimleri kapsar.  Bu farklı alanların hızlı gelişimi, bu dönemde hızlı büyümeye yol açabilir. Bu büyüme, ergenleri risk alma davranışları ve ortaya çıkan zihinsel sağlık sorunları için daha yüksek risk altına sokabilecek farklı oranlarda da ortaya çıkabilir.

 

Ergen gelişiminin takip edilmesi, adolesan sağlığını etkileyebilecek risk ve koruyucu faktörleri anlamak, adolesanların sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlamasına yardımcı olur. Ergenler hızlı bir fiziksel, bilişsel ve psikososyal büyüme yaşarlar. Bu süreç onların düşüncelerini, hislerini ve dünyayla etkileşimleri üzerinde etkilidir. Hayatın sağlıklı bir evresi olarak düşünülse de ergenlik yılları kritik ve stresli bir dönemdir.  Sıklıkla yaralanma, hastalık ve ölümlerin yaşandığı bu dönemdeki sorunların birçoğu önlenebilir veya tedavi edilebilir.

 

Bu aşamada ergenler, fiziksel aktivite, diyet, madde kullanımı ve cinsel aktivite ile ilişkili olarak hem kendi sağlıklarını hem de çevrelerindeki insanların sağlığını riske atabilecek davranış kalıpları oluşturabilirler. Çocuk ve ergenlerin, yaşa uygun olarak hazırlanan kapsamlı cinsellik eğitimi dâhil olmak üzere çeşitli bilgilere ihtiyaçları vardır. Bu sayede yaşam becerilerini geliştirme fırsatına sahip olabilirler. Güvenli, adil ve destekleyici ortamlarda sunulan sağlık hizmetleri, sağlıklarını iyileştirmeye destek olur.

Çocukların ve Gençlerin Sağlığını Korumak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Çocukların ve gençlerin sağlığını korumak için çocuğunuzun kontrollerini düzenli olarak yaptırarak gelişimini takip etmeniz önemlidir. Çocuğunuzun duygularını anlamasına ve paylaşmayı öğrenmesine yardımcı olmak sosyal ve duygusal sağlıklarını korumaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra fiziksel sağlığı ve olumlu davranışları desteklemek için çocuğunuzun günlük rutinlerinde yaşına uygun miktarda fiziksel aktivite sağlamak da oldukça önemlidir. Çocukların ve gençlerin zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel sağlığını korumak için gelişimlerinin takip edilmesi ve sorunlara erken müdahale edilmesi önemlidir.

Çocuk ve Adolesan Sağlığı Kapsamında Değerlendirilen Noktalar Nelerdir?

Çocuk ve adolesan sağlığı kapsamında değerlendirilen noktalar, 10-18 yaş arasındaki gençlerin psikososyal, fiziksel ve cinsel gelişimleridir.  Bu değerlendirmelerin yanı sıra gençlerin aşıları gözden geçirilir ve eksik olan aşıları tamamlanmaktadır.

 

Gençlerin ağırlık ve boy ölçümlerinin değerlendirilmesine ek olarak ergenlik çağında sık görülen duruş bozuklukları, yeme bozuklukları, enfeksiyonlar, yorgunluk, adet döngüsü sorunları, sporcu sağlığı, psikososyal sorunlar ve gelecekte sağlıklarını olumsuz etkileyebilecek kemik sağlığı ve osteoporoz, hipertansiyon ve hiperlipidemi açısından oluşabilecek riskler belirlenmektedir.

 

Bunun yanı sıra sosyal pediatri yaklaşımı ile çocuğun ihtiyaçlarının tanımlanması ve sorunlara erken müdahale; hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Bu hizmetler Dünya Sağlık Örgütü‘nün “Ergen Dostu Sağlık Hizmetleri”  modeli anlayışı ile uygulanmaktadır.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu