
Çocuk Kalp Hastalıkları Grupları Nelerdir? Teşhis ve Tedavi Yöntemleri
Çocuk Kalp Hastalıkları, çocuk kardiyolojisi, yeni doğan dönemindeki bebeklerden 18 yaşa kadar olan bütün bebek, çocuk ve ergenlerin kalp hastalıklarının tanı, tedavi ve takibini içerir. Çocuk kalp hastalıkları, 3 ana grup altında toplanmaktadır. Anne karnındaki süreç itibari ile oluşabilecek çocuk kalp hastalıkları grupları şunlardır:
- Doğumsal kalp hastalıkları
- Ritim ve ileti bozuklukları
- Romatizmal kalp hastalıkları
İçindekiler
Çocuklarda Sıkça Görülen Kalp Hastalıkları Nelerdir?
Çocuklarda en sık görülen kalp hastalıkları içerisinde en popüler olarak doğumsal kalp hastalıkları yer almaktadır. Bu gruptaki hastalıklar, annenin karnında bulunan bebeğin gelişimi sırasında meydana gelen anomalileri içerir. Bu anomaliler:
- Kalbin karıncık ve kulakçıklarının arasındaki bölmelerde yer alan delikler,
- Kalpten çıkan ve kalbe gelen damarlardaki anomaliler,
- Kalp kapakçılarında yetersizlik ve darlığa neden olan anomaliler,
- Karıncık veya kulakçıkların gelişme bozuklukları,
- Koroner damarlardaki anomaliler veya bahsedilen anomalilerden bazılarının bir arada olduğu kalp gelişim bozuklukları da olabilir.
Çocuklarda görülen diğer kalp hastalıkları şunlardır:
- Ritim ve İleti Bozuklukları (Aritmi): Anormal kalp ritimleridir aritmi olarak bilinmektedir. Karşılaştığınız semptomlar, sahip olduğunuz aritminin türüne bağlı olabilir. Bir aritmi belirtileri şunları içerir:
- çırpınan kalp veya yarışan kalp atışı
- sersemlik
- yavaş nabız
- bayılma nöbetleri
- baş dönmesi
- göğüs ağrısı
- Romatizmal Kalp Hastalıkları: Romatizmal kalp hastalığı, romatizmal ateşin neden olduğu bir grup kısa süreli (akut) ve uzun süreli (kronik) kalp rahatsızlığını tanımlar. Genellikle ilk hastalıktan 10-20 yıl sonra ortaya çıkar.
Çocuk Kalp Hastalıkları Hangi Yöntemlerle Teşhis Edilir?
Çocuk kalp hastalıklarında, uygun tedavinin uygulanması ve etkili sonuçlar alınması için öncelikle doğru tanı konulması gerekir. Doğru tanıya ulaşmak için öncelikle çocuğun fiziki muayenesi yapılır, aile öyküsü dinlenir ve bazı testler uygulanır. Çocuk kalp hastalıklarının teşhis edilmesinde kullanılan yöntemler şunlardır:
- (EKG) Kalp elektrokardiyografisi: Vücudun farklı noktalarına yapıştırılan elektrotlara sahip olan EKG, kalbin elektriksel aktivitesini grafiksel olarak görüntülemeye olanak sağlar.
- Holter EKG: Göğüs duvarına yapıştırılan elektrotlar sayesindr çalışan cihaz, hastanın tüm gün boyunca faaliyetlerini takip eden kayıt cihazı ile belirli aralıklarla ölçüm yapılır. Bu yöntemle de kalbin durumunu gözlenebilmektedir.
- Kalp kateterizasyonu ve anjiyografisi:Kalbin farklı bölgelerinde bulunan basıncın ölçümünün yapılabilmesi için takılan kateter aracılığı ile kontrast madde verilmesi ile kalbin anatomik şekli ve boyutlarının gözlenmesidir.
- Ekokardiyografi:EKO olarak da adlandırılan bu yöntem ile kalp kapakları, kalp boşluklarının boyutları, kalbin içindeki basınç oranı, kalp duvar hareketleri ve tek bir kasılma sırasındaki kan miktarı takip edilebilmektedir.
- Telekardiyografi:Kalbin boyutlarının, bazı boşluklardaki görünümü ve genişlemesinin görüntülendiği kalp akciğer filmidir.
- Renkli Doppler Ekokardiyografi:Ultrasonik ses dalgaları aracılığı ile kalbin renkli bir şekilde 2 veya 3 boyutlu olarak gözlenmesidir. Bu yöntem ile kalpteki boşluklardaki basıncın ölçülmesi, kalp kaslarının durumu, kalp içerisindeki kanın akım hızının ölçülmesi ve yapısal kalp problemleri teşhis edilebilir.
Çocuklarda Kalp Hastalığı İçin Hangi Tedaviler Mevcuttur?
Çocuklukta başlayan diyet ve egzersiz alışkanlıkları, bir ömür boyu kalp sağlığını veya bir ömür boyu kalp hasarını başlatabilir. Çocuklukta başlayan ve önlenebilen kalp hastalığının sebeplerinden bazıları şu şekildedir:
- Obezite
- Arterlerde plak (veya yağ birikintileri) birikmesi
- Kolesterol seviyelerinde sağlıksız değişiklikler
- Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
- Şeker hastalığı
- Sigara dumanına maruz kalma
- Fiziksel egzersiz eksikliği (hareketsiz yaşam tarzı)
- Sağlıksız diyet
Kalp hastalığı riskinin ailelerde ortaya çıkması mümkün olsa da, sağlıklı bir diyet her çocuğun kalp hastalığı riskini azaltmasına yardımcı olabilir. Çocuklarda kalp hastalığının tedavisi, sahip olduğunuz kalp hastalığının türüne ve ne kadar ilerlediğine bağlıdır. Kalp hastalığı tedavisi üç ana kategoriye ayrılır:
- Yaşam tarzı değişiklikleri: Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri, kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda durumu tedavi etmeye ve kötüleşmesini önlemeye katkı sağlar.
- İlaçlar: Bazı kalp hastalığı türlerini tedavi etmek için ilaç gerekli olabilir. Komplikasyon riskini azaltmak veya sıfıra indirmek için ilaçlar da reçete edilebilir. Size reçete edilen ilaç, sahip olduğunuz kalp hastalığının tipine bağlıdır.
- Cerrahi veya invaziv prosedürler: Bazı kalp hastalığı vakalarında durumu tedavi etmek ve kötüleşen semptomları önlemek için ameliyat veya tıbbi bir prosedür gereklidir.
Çocuklarda Kalp Hastalığını Önlemek İçin Ne Yapılabilir?
Çocuklarda kalp hastalığını önlemek için sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz. Bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı, gelişimi engellemeyecek bir diyet oluşturmak için şunları yapabilirsiniz:
- Bebekleri olabildiğince uzun süre emzirin. Katı yiyeceklere başlamak için tam bir yılı hedefleyin.
- Çocuğunuzu tam tahıllar, yağsız protein ve az yağlı süt ürünleri ile birlikte çoğunlukla meyve ve sebzelerle besleyin.
- Porsiyon boyutları yaşa, cinsiyete, boy, kilo ve aktivite seviyelerine göre değişir. Bu sebeple porsiyon boyutlarını izleyin.
- Fast food yerine sağlıklı yemek seçimleri yapın.
- Çocuklarınıza şekerli içecekler vermeyin. Bunun yerine su ve az yağlı süt servis edin.
Çocukların ve gençlerin yaptığı birçok günlük seçim, kalp hastalığı riskini etkiler. Çocukların ve gençlerin kalp sağlığını korumaya yardımcı olacak yaşam tarzı değişikleri şunları içerir:
- 3 ile 5 yaş arası çocuklar gün boyunca fiziksel olarak aktif olmalıdır. Bu büyümeyi ve gelişmeye olumlu katkı sağlar.
- 6 ile 17 yaş arası çocuklar, haftanın çoğu günü 1 saate yakın fiziksel aktivite yapmalıdır. Bu sayede çocukların sağlığı ve zindeliği korunabilir. Aynı zamanda çocukların büyürken sağlıklı bir kiloda kalmasına yardımcı olur.
- Çocukların ekran süresini minimumda tutun. Hareketsiz davranışları aktif davranışla değiştirin.
- Çocuklarınızı sigara dumanına maruz bırakmayın.