
Bebeklerde İsilik nedir, Nasıl Geçer 2021?
İsilik ter gözeneklerinin tıkanması sonucunda oluşan bir kaç çeşit cilt döküntüsüne verilen sağlık problemidir. Bebeklerde isilik Özellikle yaz aylarında havaların ısınması ile birlikte çok sık görülür.
0 ila 6 aylık bebekler genelde hassas yapıda cilde sahiptirler. Yaz aylarında özellikle 0 – 6 ay bebekler sık sık banyo yaptırılmalı ve sıkı giysilerde havasız ortamlardan uzak tutulmalıdır.
Hafif isilik probleminde cilt küçük ve patlayan su toplaması şeklinde görülürken ağır geçen isiliklerde ise kırmızı kaşıntılı su toplayan lezyonlar şeklinde karşımıza çıkar.
Sadece bebekler değil her yaşta isilik görülebilir. Bebeklerin ter bezlerinin kolayca tıkanması nedeniyle bebekler daha sık görülür. Vucudun çok terleyen baş, boyun ve deri kıvrımlarının olduğu bölgelerde daha sık görülür. Normalde zararı olmasa da bebekleri kaşıntı problemi nedeniyle huzursuz eder. Bir bebek çok sık isilik problemi ile karşılaşıyor ise bu bebeğinizin aşırı ısındığı anlamına gelir. Bebekleri çok fazla ısıya maruz bırakmamak gerekir.
İçindekiler
İsilik Nasıl Geçer ?
Ailenin kendisini ya da çocuklarını isilikten etkin bir şekilde koruyabilmesi için öncelikle aşırı kalın giyimden kaçınması gereklidir. İsilik normal şartlar altında kendiliğinden geçer fakat bazı durumlarda bakterilerin aşırı çoğalması sonucu enfeksiyon oluşabilir.
Bu durumda inatçı ve zor geçebilir. Gerekli tedavi yöntemleri ve günlük hayattaki alacağımız önlemlerle süreyi kısaltabiliriz.
İsilik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İsilik tedavi yöntemleri olarak eczanelerde bulunan reçetesiz satılan isilik kremi mevcuttur. Kortizonlu yada bilmediğiniz isilik kremlerini lütfen kullanmaktan kaçınalım. Bebeğinizin vücudu ısıdan uzaklaştıkça hızla isilik iyileşecektir. İnatçı geçmeyen isilikler için doğru tedavi yöntemi hekim gözetiminde yapılmalıdır.
İsilik İçin Evde Pratik Bakım Önerileri
İsilik için evde bakım önerilerini uygulayıp bebeğinizin hızlı ve daha konforlu iyileşme süreci geçirmesini sağlayabilirsiniz.
- Özellikle sıcak havalarda nemi ciltten uzaklaştıran gevşek, hafif giysiler tercih edilmelidir.
- Klimalı ortamlarda zaman geçirmeye özen gösterilmelidir.
- Cildi kurutmayan sabun ve soğuk su kullanarak yıkanılmalı ya da duş alınmalıdır. Yıkandıktan sonra havlu kullanılmamalı, hava ile kuruma tercih edilmelidir.
- Kaşıntılı, tahriş olmuş ciltteki isiliği hafifletmek için serin kompreslerden faydalanılmalıdır.
- Gözenekleri tıkayabilen petrol veya mineral yağı içeren kremler ve merhemleri kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Eğer bebeğinizi saracak şekilde sling veya kanguru kullanıyorsanız bir süre ara verilmelidir.
- Bebeğinize ince ve dar olmayan rahat giysiler giydirin. Özellikle pamuklu teri emen kıyafetler tercih edin, sentetik ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Tatilde iseniz sık sık denize girmesini sağlanılmalıdır. Böylece bebeğiniz hem duş almış olacak hem de ferahlayacaktır.
- Deri kıvrımlarının olduğu bölgeleri boyun altı, kasıklar vb çok terlemesi nedeniyle sık sık serin su ile yıkayın ve iyice kurulayın. Nemli kalan bu bölgeler isilik oluşumu için idealdir. Nemli bırakılmamalıdır.