
1 Aylık Bebek Gelişimi
1 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır ? Nihayet 9 aylık bir o kadar zor, bir o kadar da mutlu bir serüvenin sonunda bebeğinizi kucağınıza aldınız. Artık onun minicik vücudunu ve onun hareketini merak ediyorsunuz. Nasıl uyur, neler yapar, nasıl büyür gibi sorular aklınızı kurcalıyor.
1 aylık bebek gelişimi tablosu, kız ve erkek cinsiyetleri açısından ayrı olarak hazırlanır. Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebeklerin ilk sağlık kontrolleri doğumdan hemen sonra yapılır. Doktorunuz aksini belirtmedikçe ilk sağlık kontrolü, 1. ay dolmadan gerçekleştirilir. Sağlık kontrolünde bebeğin, boyu, kilosu, baş çevresi gibi parametrelerin ölçümü yapılır. Göbek bağının ve deliğinin kontrolünün yapıldığı ziyaret sırasında eğer henüz yapılmadıysa hepatit aşısı da yapılır.
Sağlık kontrolü sırasında doktorunuz, bebeğin gelişim sürecini değerlendirmek için ebeveynlere bebeğin ne kadar süre uyuduğu, meme emdiği, işitsel ve görsel uyaranlara karşı tepki verip vermediği gibi pek çok soru sorar. Bu süre boyunca özellikle ilk çocuğunu büyüten aileler, hemen herkesten farklı bir tavsiye duyar. Bunların bir kısmı doğru olsa da bir kısmı yanlış bilgi içerebilir. Ebeveynlerin aklına takılan herhangi bir durum varlığında bu soruları doktoruna sorması beklenir. Doktorunuz, gerekli olduğunda bebeğin nasıl sakinleştirilmesi, ne kadar beslenmesi, alt temizliğinin ne sıklıkla yapılması gerektiği gibi konularda da ayrıntılı olarak aileyi bilgilendirir.
1 aylık bebek gelişimi hakkında tüm detayları sizler ile paylaşıyoruz. Şimdi bu yazımızda 1 aylık bebek de, görme, işitme, sindirim sistemi ve uyku düzenini inceleyeceğiz.
İçindekiler
1 Aylık Bebek Gelişimi Görme Sistemi
1 aylık bebeklerde görme sistemi net olmamakla beraber, görüş mesafesi de çok kısadır. Bu mesafe yaklaşık olarak 6- 12 cm civarıdır. İlk aydan itibaren görüş mesafesi her gün artacaktır. Sizi tanıdıkça göz teması kurmaya başlayacaktır.
1 Aylık Bebek Gelişimi İşitme Sistemi
Bebeğiniz ilk aydan itibaren çevreden gelen seslere oldukça duyarlıdır. Anne karnında en çok işittiği ses anne sesidir. Bilmediği seslere karşı sıcacık anne sesine ihtiyaç duyar. Anne olarak onunla bol bol konuşup rahatlatmalısınız.
1 Aylık Bebek Gelişimi Sindirim Sistemi
1 Aylık Bebekte Sindirim Sistemi; günde 4 yada 5 kez kaka yapacaktır. Bu sayı bazen idrar ile birlikte artacaktır. Normaldir. Sık sık altını değiştirmek sizi biraz yoracak olsa da bebeğiniz sindirim sistemi güçlendikçe bu sayı azalacaktır.
1 Aylık Bebek Gelişimi Uyku Düzeni
Genelde 1 aylık bebek ne kadar uyur, ne kadar uyumalıdır? gibi sorular sık duyduğumuz sorulardır. Bebekler ilk üç ay gece gündüz ayrımını yapamadıklarından 17- 18 saat uyurlar. Bu durum normaldir. Fakat ilk aylarda bebeğinizin 3-4 saatte bir uyandırmalı ve sık sık emzirmelisiniz. Bu durum hem doymasına hem de yenidoğan sarılığına engel olacaktır. Yeni doğan sarılığının en etkili yöntemi anne sütüdür.
Bebeklerde Sarılık (Yenidoğan Sarılığı) Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde Sarılık göz ve cildin sarı renk alması durumudur. Bebeklerde genelde sarılık hastane taburcu süresinden 2 yada 3 gün içinde ortaya çıkmaktadır. İyi gözlenmeli gerekli tedaviye başlanmalıdır.
Bebeklerde Sarılık nedenleri;
Yenidoğan bir bebekte ihtiyacından fazla kan hücresi vardır. Henüz tam olarak gelişmemiş ciğeri, kan hücrelerini çoğu zaman işleyemez ve bilirubin olarak bilinen bir pigment oluşur. Bilirubin pigmentinin büyük bir kısmı vucuttan dışkı ile atılır. Özellikle erken doğan, genetik hastalığı veya enfeksiyonu olan bebekler daha hassas yapıdadırlar. Sarılık, anne sütü ile doğru ve yeterli şekilde beslenmeyen bebeklerde de görülebilir. Çünkü bilirubini atmak için yeterli dışkı oluşmaz.
Bebeklerde kolik ;
Kısaca kolik sağlıklı bir bebeğin durmaksızın ağlama nöbeti yaşamasına denir. Genelde ilk 3 ay içinde bebeklerin %10-25’inin kolikten etkilendiği düşünülür. Akşam saatlerinde başlayan ağlama nöbetleri gece boyunca devam eder. Kolik nedeni tam olarak bilinemez. Fakat gelişmemiş sindirim sisteminden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Bebeğinizin karnına masajlar yapabilir, sıcak bir banyo veya karnına sıcak bir havlu koyabilirsiniz. Anneler yediklerine de çok dikkat etmeli gaz yapıcı yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdırlar.